Tarlusal Adet Söktürücü Nedir? Tarlusal Ne İçin ve Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri

Bayanlar, ergenlik dönemine girdikten sonra her ay düzenli olarak adet olurlar. 28 günde bir görülen adet kanamaları ile vücuttaki kirli kan adet yoluyla atılmaktadır. Bu nedenle adet görmek sağlıklı olmanın da bir göstergesidir. Ancak bazı sebepler sonucunda bazı bayanlarda adet düzensizliği veya adet dışı kanamalar gözükmektedir. Bu durumun birkaç ay yaşanması çok fazla bir problem yaratmamaktadır ancak sık sık tekrarlanması durumunda kesinlikle tedavi gerektiren bir hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda kullanılan tarlusal nedir araştırılması gereken bir konu olmaktadır. Tarlusal bazı durumlarda kullanılan, progestana benzeyen etkiler gösteren ve vücutta üretilebilen bir cinsiyet hormon ilacıdır. Kadınlarda görülen adet düzensizliklerinde Tarlusal adet söktürücü kullanılmaktadır. Bu da tarlusal ne için kullanılır sorusunun en kısa cevabıdır. Tarlusalın diğer kullanım nedenleri şunlardır:

Kadınlarda bazı sebeplerin etkisi ile görülen adet düzensizliklerinde kullanılır. Bir olgunun adet düzensizliği sayılabilmesi için birkaç defa değil 3 – 4 ay tekrarlanması gerekir. Bütün kadınların 28 günde bir adet olması gerektiği düşünüldüğünde adetlerini 35 günden daha fazla gün içinde veya 10 gün gibi kısa bir sürede gören kişilerde adet düzensizliği sorunu var demektir.

Kadınlar her ay gördükleri adet kanamalarının yoğunluklarını bilirler. Normal adet kanamalarından daha az veya normal adet kanamalarından daha fazla adet kanaması görülmesi durumunda yapılan kontroller sonucu tarlusal kullanmasına karar verilir.

Kadınlar belli bir yaşa geldiklerinde menopoz denilen evreye girerler ve bu evrede adet kanamaları yaşamazlar. Genellikle 40 ile 45 yaş arasında başlayan menopoz bazen çok küçük yaşlarda da görülmektedir. Bu gibi durumlarda tekrar adet olmanın sağlanabilmesi amacı ile kullanılır.

Bazı durumlarda kadınlar adet dışında kanamalar yaşayabilmektedir. Özellikle rahim kısmında görülen kanamaların durdurulması amacıyla tarlusal adet söktürücü hap olarak kullanılır.

Tarlusal her iki tarafı da düz olan beyaz renkli ve kokusuz ağız yoluyla alınan bir ilaçtır. Yuvarlak şekilde olan ilacın üzerinde T harfi yazmaktadır. 12 tane bulunan tarlusal hap 5 mg değerindedir. Tarlusal nasıl kullanılır tedavi için gidilen doktordan öğrenilmelidir. Tarlusal hap su ile içilerek kullanılmalıdır. Çiğneyerek kullanmak bazı sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Hem aç karına içilebilen tarlusal hap hem de tok karına içilebilmektedir. Bazı hastalıklarda kullanım şekli de değişen tarlusalın hangi hastalıkta nasıl kullanılacağı aşağıda anlatılmıştır.

1 ) Düzensiz adet sorunlarında veya şiddetli adet kanamalarında, adet dönemine girildikten sonra 16. Gün ilaç tedavisine başlanır. Ortalama olarak 8 ile 10 gün arasında tarlusal hap kullanılmalıdır. Tedavi süreci bittikten ve ilaç kullanımına son verildikten 1 gün sonra etkisini göstererek normal adet kanaması yaşanmasını sağlar.

2 ) Adet görülmeyen durumlarda adeti düzene sokmak için 3 dönem şeklinde tarlusal kullanılmaktadır. Her dönemde ise 5 – 10 günlük kullanım yapılmalıdır. Her gün düzenli olarak 2,5 ile 10 mg tablet alınarak adetin düzene girmesi sağlanmalıdır.

3 ) Endometrioziste hastalıklarında adet başlangıcından itibaren 90 gün boyunca kullanılmaktadır. Günde 3 defa su ile içilerek kullanılan tarlusal kullanımı döneminde düzensiz adetler görülebilir.

Her ilaçta olduğu gibi tarlusal hapının da bazı yan etkileri görülmektedir. Kadınların bu ilaca başlamadan önce en çok merak ettikleri konu tarlusal kilo aldırır mı sorusunun cevabıdır. Vücutta ödem oluşmasına sebep olan tarlusal ayaklarda da şişlik meydana getirebilir. Kilo konusunda ise az da olsa etkisi olan tarlusal kullanılırken düzenli spor ve dengeli beslenme ile kilo almak engellenebilir.

-Doz alımında aşırıya kaçılması durumunda damar tıkanıklığı meydana getirebilir.

-Hamilelik olmayan hastaların göğüslerinde şişkinlik yaratır ve göğüslerden süt gelmesine neden olur.

-İnsanlarda ruhsal etkiler yaratabilir.

-Uykusuzluk

-Halsizlik

-Depresyon hali

-Sersemlik

-Aşırı baş ağrısı

-Sürekli uyku hali

-Ciltte reaksiyonlar

-Ciltte döküntü

-Kaşıntı

-Kurdeşen

-Balgamlı ve kanlı öksürük

-Sivilce

-Kızarıklık

-Saçlarda dökülme

-Göğüs bölgesinde ağrı

-Görme kaybı ve görme bozukluğu

Yukarıda sayılan yan etkiler herkeste görülmemektedir. Bu yan etkilerden birkaçı bile görünse hemen doktora danışılmalıdır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Dex Forte 50 Mg Ne İşe Yarar?

Tansiyon Yükselmesinde Ne Yapılır? İlk Yardım