Üniversitelinin son sınavı barınma

Yıllardır tartışılan yurt kapasiteleri ve ev kiralarındaki rekor artışlar nedeniyle bu yıl öğrencileri daha zor günler bekliyor. Enflasyonun, konut kiralarının rekor kırdığı ülkede durum iç açıcı değil. Barajın kaldırılması ile daha fazla öğrencinin barınma ihtiyacı olacağı da açık. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki üniversitelere kayıt yaptıracakların durumu daha da zor.

2021 verilerine göre ise devlet yurtlarının kapasitesi ise yalnızca 695 bin 834. Yurt sayısı ise yalnızca 773. Üç büyük şehirde ise yeni öğrencilerle birlikte toplam öğrenci sayısı yaklaşık 1,5 milyon olacak. ÖSYM verilerine göre yerleşme hakkı kazananlar üniversiteye kayıt yaptırırsa sadece İstanbul’da 332 bin 713 yeni üniversite öğrencisi olacak.

universitelinin-son-sinavi-barinma-1054939-1.

Yaşanan sıkıntıda plansızlığın etkisi büyük. KYK yurtları bazı kentlerde boş kalıyor. Adıyaman gibi bazı illerde KYK yurtlarında iki öğrenciye bir yurt kapasitesi düşüyor. Üç büyük ilde ise açık çok fazla.

universitelinin-son-sinavi-barinma-1054942-1.

YURT İHALELERİ İPTAL OLDU

Öğrencilerin sadece yüzde 2,11’ini karşılayacak kapasitesi bulunan İstanbul’da yurt inşaatları birer birer iptal edildi. İhalesi iptal edilen toplam yurt sayısı 6. İhaleler ya teklif veren çıkmaması ya da tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması nedeniyle durduruldu. Eğer bu inşaatlar yapılsaydı kentteki yurt kapasitesi en az bin 500 artacaktı.

universitelinin-son-sinavi-barinma-1054943-1.

Yurt sorununa karşı iktidar geçtiğimiz yıl “Ek ranza” çözümü bulmakla yetindi. Yeni yurt binaları yerine, odalardaki yatak ve ranza sayısını artırma yolunu seçti. Bunun yanında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın otel, pansiyon, apart ve özel yurtlarla kira anlaşması yöntemini deneyecek. MEB yurtlarında boş kontenjanı olması durumunda da faydalanılacak.

universitelinin-son-sinavi-barinma-1054944-1.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2020/21 raporundaki verilere göre Türkiye genelinde vakıf ve derneklerin toplam yurt kapasitesi ise 263 bin 923. Fakat bu yurtlarda 222 bin 453 yatak boş durumda gözüküyor. Öğrencilerin ve velilerin ilk tercihleri bütün yönlendirmelere ve barınma sorununa rağmen vakıf ve dernek yurtları olmuyor.

universitelinin-son-sinavi-barinma-1054946-1.

Kayıtların başladığı hafta taraflar öğrencilerin barınma sorununa ilişkin görüşlerini paylaştı.

BİLDİKLERİ TEK ÇÖZÜM EK RANZA İLAVESİ

Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu, konuya ilişkin şunları söyledi: “Her yıl on binlerce öğrencinin akın ettiği bu şehirlerde öğrencilerin barınma, beslenme ve eğitime yardımcı destekler noktasında sorunlarının çözülmediğini ve her geçen yıl arttığını görüyoruz. İstanbul’da öğrencileri ve aileleri bekleyen ciddi bir barınma sorunu, yetersiz beslenme ve eğitim materyallerine yeterince ulaşamama sorunu bu yıl da sürecek. Bu zorlukları yaşayan öğrencileri avlamaya çalışan tarikat-cemaat kuruluşlarının iktidar destekli reklamları olacak.”

“AKP ranta odaklı bir siyasi hareket olduğu için barınma sorununa da yaklaşımı rant odaklı olacaktı” diyen Muşlu sözlerini şöyle sürdürdü: Yenileri yapıldığı için şu an âtıl durumda olan birçok kamu binası var. Her şehirde yapılan şehir hastaneleri şehir merkezindeki birçok eski hastane binasını işlevsizleştirmiş durumda. Bu binalar 3-6 aylık bir çalışmayla yurt haline getirilebilirdi. Yeni bina yapımı yoksa bina alımları yapılarak bu sorun şimdiye kadar çözülebilirdi. Farklı şehirde öğrenci okutan ailelere öğrenci desteği sunulabilirdi. Geçen yıl yaşanan ve devasa boyutlara varan barınma sorunu ortayken çözüm için akıllarına sadece ranza koymak gelen bir iktidarın hiçbir sorunu çözecek kapasitesinin olmadığı ortada.

universitelinin-son-sinavi-barinma-1054947-1.

Yoksul ailelerinin çocuklarının yaşayacağı sıkıntıya da dikkat çeken Muşlu şu ifadeleri kullandı: Konut kiralarının büyük şehirlerde yüzde 100’den fazla artması, öğrenciler ve alt gelir gruplarını etkiliyor. Bu kesimlerin kentte kiracı olarak tutunması neredeyse imkânsız hale geldi. Kira ve konut fiyatlarına müdahale edecek sosyal devlet politikaları yok. İktidarın ranta dönük politikaları, halkın barınma gibi en temel haklara ulaşmasını bile imkânsız kılıyor. Kimi öğrenci hem çalışıp hem okuma savaşı verirken birçoğu da üniversite yaşamından kopuyor. Ülkemiz açısından önemli bir kayıp olan bu durum aynı zamanda umudunu yitirip yüzünü Batı ülkelerine dönen bir gençlik de yaratıyor.

KAYIT DONDURMAYI DÜŞÜNÜYORLAR

“Barınamıyoruz Hareketi”nden Ebru Sert, “Geçen sene olduğu gibi bu sene de üniversiteyi kazanan ama koşullardan dolayı kayıt yaptıramayacağını düşünen veya ilk dönemde kaydını dondurmayı tek çözümü olarak gören çok sayıda öğrenci ve ailesi var” dedi. Sert şöyle konuştu: Büyükşehirlerde öğrenci yoğunluğu var. Bu yıl sınava önceki yıllara oranla çok daha fazla kişi girdi. Barajın kalkması nedeniyle üniversite doluluk oranları yüzde 98’lere ulaştı. Öğrencilerin barınma sorununu çözmeleri daha da güçleşti. Daha üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklandığı gün ‘öğrenciye verilen evler’ ki bu evler çoğunlukla mutfağı, salonu, tuvaleti bir olan ve güneş almayan evler oluyor, bu ilanlar güncellendi ve kiraları ev sahipleri tarafından iki katına çıkarıldı. Başka bir şehre gidecek öğrencinin kente gelebilmesi için ödeyeceği yol parası bile çok yüksek. Geçen yıl iki gencin öldüğü cemaat yurtlarının reklamlarının yapıldığını görüyoruz. Öğrencilerin talepleri belediyelerin yurt ve misafirhane açmasının ötesinde karşılanmadı. Aksine son çıkarılan genelge veya devlet yetkililerinin söylemleri üzerinden düşünürsek ‘çözüm arayacağız’ yalanları dışında gerçek bir çözümle karşılaşmıyoruz. KYK burs-kredileri 850 lirayken KYK yurdunun 800-900 lira. KYK yurtlarının 4 kişilik odalarını 8 kişilik yapmak çözüm olamaz. Yeni yurt açılması, öğrenci evleri fiyatlarının denetlenmesi, gençlere destek sağlanması, kredilerin artan fiyatlara orantılı olarak artması gerekiyor.

İzmir’de yaşayan ancak İstanbul’da bir hukuk fakültesini kazanarak kaydını yaptıracak olan Feyza Aydın, barınma sorununu henüz çözmemiş. Kazandığı üniversitenin kendine ait bir yurdu olmadığını söyleyen Aydın, “Özel bir yurt bakmayı düşünüyoruz. Seçme şansım olsa evde kalmak isterdim. Ancak zorlar. KYK yurtlarında bir öğrenci için gerekli olan koşulların sağlandığını düşünmüyorum. Bu nedenle tercih etmeyeceğim. Yerleştiğim üniversitenin yakınlarında bir KYK yurdu var, onda da bir odada 3 ranza var. Koşullar öğrenciye uygun değil. Hedefim için İstanbul’u yazmak zorundaydım. Ailem zorlanacak bu süreçte” dedi.

universitelinin-son-sinavi-barinma-1054938-1.

PLANLAMA SIFIR

KYK yurtlarının ihtiyaç planlamasına göre yapılmadığına dikkat çeken Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) Genel Sekreteri Ömer Kurtaran şu görüşü paylaştı: Bir yıl talep görmeyen üniversitede KYK kapasitesi fazla olduğu için özel yurda öğrenci gitmiyor yurt kapanıyor. Fakat sonraki yıl üniversite talep görüyor bu sefer de KYK kontenjanı yetmiyor, bu boşluğu da kontrolsüz ve illegal çalışan konaklama işletmeleri kapatıyor. İstanbul’a bu kadar yüklenilmesi hata. Zaten pahalı olan bir şehirde kampüs, eğitimci, hizmet, barınma ve eğitim maliyetleri gördüğünüz gibi altından kalkılamayacak hale gelir.

KYK YURTLARI SORUN YUMAĞI

KYK yurtları ayrıca sorun yumağı halinde. Sayıştay denetçilerinin 2020 yılında hazırladığı rapora göre yurtlardaki problemler şöyle sıralandı:

•Asansörler konut tipi olarak imal edildiğinden, planlanandan daha yoğun kullanılmaları sürekli arıza vermelerine neden olmakta.

•Engelli odası, lavabosu ve tuvaleti yeterli sayıda ya da hiç bulunmamakta. Binalarda mutfak ve yemekhane bölümleri olmadığından, binanın depo veya bodrum bölümleri bu maksatla kullanılmakta.

•Daireler ortalama bir aileye göre tasarlandığından, öğrenciler için yeterli lavabo, tuvalet ve çalışma alanı bulunmamakta.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

İklim portalı yayında

Şampiyondan ziyaret