Unutkanlık neden olur, hastalık mıdır? Unutkanlığa iyi gelen besinler nelerdir?

Unutkanlık neden olur? Çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri olan unutkanlık, hastalık mıdır? Sadece ilerlemiş yaşlardaki kişilerde görülmeyen ve oldukça genç kişilerde de sık sık rastlanılan unutkanlığa ne iyi gelir? Pek çoğumuzun zaman zaman karşılaştığı ve yaşam kalitesini düşüren unutkanlığı önlemek mümkündür. Unutkanlık sorununun ele alındığı yazımız içerisinde unutkanlığa iyigelen besinler nelerdir, unutkanlık nasıl önlenir ve uzun vadede bir hastalığa dönüşen unutkanlığınbelirtileri nelerdir sorularını yanıtlayacağız.

unutkanlık neden olur?

Unutkanlık neden olur sorusu bir değil pek çok nedenle açıklanabilir. Günümüz koşullarında maalesef sağlıksız ve yetersiz beslenme, alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin aşırı kullanılması ile yoğun iş temposu bilinen en yüzeysel unutkanlık sebepleridir. Unutkanlığı, daha çok ilerlemiş yaşlarda görülen demans ve Alzheimer hastalığından ayıran bazı noktalar bulunuyor. Kimi ufak tefek unutkanlıklar normal karşılanırken, ciddi problemlere yol açan ve hayatı olumsuz şekilde etkileyen unutkanlıklar görüldüğünde mutlaka bir uzman doktora muayene olmakta fayda vardır. Unutkanlıkla ilgili ne zaman doktor yardımına ihtiyacınız olacağını yazının ilerleyen kısımlarında bulabilirsiniz.

Unutkanlığın yaşam koşulları ve günlük alışkanlıklarla yakından ilişkisi bulunur. Bu nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

unutkanlık belirtileri nelerdir?

Unutkanlığınız olduğuna nasıl anlarsınız? Şunu söylemeliyiz ki, her unutkanlık bir hastalık belirtisi değildir ancak aynı anda birden fazla ve uzun süreli olarak unutkanlık belirtisi görülüyorsa mutlaka bir uzman görüşüne başvurulmalıdır. Fiziksel nedenler ve sosyal yaşam biçimi ile ilgili unutkanlık nedenlerinin ortadan kaldırılması unutkanlığı önlemenin en kolay yoludur. Unutkanlığı ciddiye almanızı gerektiren ve yaşam kalitesini düşüren unutkanlık belirtileri ise şunlardır;

unutkanlığa iyi gelen besinler nelerdir?

Unutkanlık yukarıda da paylaştığımız gibi kimi zaman fiziksel nedenler, kimi zamansa kötü yaşam koşullarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kişi isimleri, adresleri unutan veya sık sık kaybettiği eşyasını bulamayan kişiler sürekli unutkanlığa ne iyi gelir, unutkanlığı nasıl önlerim sorularının yanıtını merak ediyor.

Unutkanlık şayet Alzheimer veya demans gibi ağır hastalıklar dışında görülüyorsa beslenme alışkanlıkları değiştirilerek önlemek mümkündür. Günlük olarak tüketilen gıdalar arasına özellikle B12 vitamini, D vitamini ve folik asit oranı yüksek gıdaları eklemek, unutkanlıkla başa çıkmanın en basit yoludur. Daha güçlü bir hafızaya sahip olmayı sağlayan ve unutkanlığı önleyen besinlerin en fazla bilinenleri şunlardır;

Her ne kadar bazı şeyleri çok çabuk unutan kişiler balık hafızalı deyimiyle nitelendirilse de, sürekli balık tüketen kişilerde unutkanlık görülme oranı çok azdır. Omega-3 eksikliği unutkanlığa sebeplerinin başında gelir ve en fazla omega-3 bulunan gıda balıktır. Özellikle ton balığı, somon balığı, uskumru ve sardalya balığını sofralardan eksik etmemek ve en az haftada iki kez tüketilmesi unutkanlıkla baş etmenin yollarından biridir.

Yumurta tam bir protein kaynağıdır ve aynı zamanda fazlasıyla B12 vitamini içerir. B12 vitamin eksikliği, unutkanlığın en önemli nedenlerinden biridir. Her gün kahvaltıda yumurta tüketerek unutkanlığı önleyebilirsiniz.

Kırmızı et içerisinde de bol miktarda B12 vitamini bulunur. Aynı zamanda B6 vitamini deposu olarak bilinen kırmızı etin haftada iki kez tüketilmesi hafızayı kuvvetlendirir, motivasyonu artırır ve unutkanlığın engellenmesini sağlar.

Görüntü itibarıyla tıpkı beyne benzetilen cevizde B12 vitamini içeren besinlerden biridir. Her gün bir avuç kadar ceviz tüketilmesi unutkanlığı önlemenin yollarından sadece bir tanesidir.

Kuruyemişlerin birçoğu B12 vitamini deposu olarak bilinirler. Fındıkta tıpkı ceviz gibi bu vitamini bolca barındırır. Vitamin eksikliğine bağlı unutkanlıkların önlenmesi için cevizle birlikte bir miktar fındık tüketilmelidir.

Hafızanın güçlenmesini sağlayıp, unutkanlığa iyi gelen besinlerden bir diğeri ise domatestir. Antioksidan içeren besinler beynin çok daha iyi çalışmasını ve bireylerin unutkanlığının azalmasını sağlar. Günlük beslenme rutini içerisine domatesi eklemeniz unutkanlığı önlemenin yollarından biridir.

Yeşil yapraklı sebzelerden biri olan ıspanak, içerik bakımından sağlıklı bir vücut için gerekli olan bolca mineral, folik asit ve C vitamini içerir. Unutkanlığa iyi gelen besinler arasında yer alan ıspanağı haftada en az iki kez ve pişirmeden salata olarak çiğ tüketmeniz hafızanızı güçlendirecektir.

Günde küçük bir parça bitter çikolata tüketmenin unutkanlığa iyi geldiğini ve dikkat eksikliklerini giderdiğini biliyor muydunuz? Lezzetiyle bağımlılık yapan genç ihtiyar her yaştan kişinin severek tükettiği bitter çikolata taşıdığı yüksek kakao oranı ile unutkanlıkla mücadele eder. Bir parça bitter çikolata tüketerek hem vücudun günlük şeker ihtiyacını karşılayabilir, hem de unutkanlığı azaltabilirsiniz.

Özellikle tatlı ve kurabiyelerde sıklıkla kullanılan baharatlardan biri olan tarçın, unutkanlığı önleyen besinlerden olduğu bilinmektedir. Tarçın kokusunun hafızayı güçlendirdiği ve motivasyonu artırdığı yapılan araştırmalara göre kanıtlanmıştır. Günlük tüketilen gıdalar içerisine tarçın eklemek ve tarçın çayı içilmesi unutkanlıkla mücadele etmek için tercih edilebilir.

Antioksidan özelliği olan nar ve nar suyu unutkanlığı önleyerek hafızayı güçlendiren mucizevi besinler arasında yer alır. Vücutta bulunan serbest radikallerle savaşan ve kan dolaşımının sağlıklı olmasını sağlayan nar, düzenli olarak tüketildiği takdirde unutkanlığın önüne geçmektedir.

Unutkanlığa iyi gelen besinler arasında yer alan ve kanser karşıtı olarak da bilinen kırmızı soğan, hafızayı güçlendirir ve motivasyon gücünün artmasını sağlar. Kırmızı soğanın içeriğinde bulunan ve quercetin ismi verilen bileşen madde sayesinde bu besin hafıza dostudur ve unutkanlığı önleyen mucizevi bir besindir.

Beslenme rutininize ekleyeceğiniz kepekli tahıl ürünleri ile hafızayı güçlendirebilirsiniz. Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, tam buğday unu ile yapılmış ekmek ve kepekli un kullanmanız halinde unutkanlığın önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda kalp ve damar sağlığını da korumuş olursunuz.

unutkanlıkla nasıl başa çıkılır?

Unutkanlık her yaştan insanın başına gelen bir durumdur. Belirli bir hastalık dışında gelişen unutkanlıklar yaşam tarzı, çeşitli alışkanlıkların bırakılması, düzenli saatlerde uyumak ve hafızayı güçlendiren besinleri tüketerek yok edilebilmektedir. Bunların dışında günlük alışkanlıklarınız arasına ekleyerek rutin haline getireceğiniz bazı davranışlarla da unutkanlıkla başa çıkabilirsiniz. İşte unutkanlıkla baş etmenizi ve hafızayı güçlendirmeyi sağlayacak olan birkaç davranış şunlardır;

 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Fucidin özel bölgeye sürülür mü?

Apandisit neden patlar? Apandisit patlamasının belirtileri nelerdir?