Vajinal Enfeksiyona Ne İyi Gelir?

Kadınlarda çok karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Vajinal enfeksiyon nedir, vajinal mantar enfeksiyonuna ne iyi gelir sorularının cevaplarına birlikte göz atalım.

Her kadının en az bir kere karşılaştığı enfeksiyon çeşitlerinden birisidir. Tedavisi için çoğunlukla bir ilaç ya da bitkisel bir tedavi yeterlidir. Bazen de enfeksiyonlar ilaçlara karşı direnç geliştirerek kronik hale gelebilir. Böyle durumlarda enfeksiyon sorunu ile karşı karşıya olan kadının hayat kalitesi etkilenebilmektedir.

Vajinal enfeksiyona neden olan hücre Candida albicans isimli maya hücresidir. Enfeksiyon olan kadınların çok büyük bir kısmında  bu hücre tespit edilmektedir. Normalde vajinanın florasında olan bu maya hücresi vardır. Ama dengeler bozulursa çoğalarak enfeksiyon haline gelecektir.

Maya hücreleri normal şekildeyken sıkıntı yaratmazken aşırı şekilde çoğalınca dengeler bozulur. Bunun sonucunda da vajinal mantar enfeksiyon belirtileri görülür.

Kadın hastalıkları doktoruna danışarak doktorun akıntıya bakarak durum hakkında değerlendirme yapar. Kadınlarda adet döneminin dışındaki bir günde doktora gidilir ve doktor durumu değerlendirir. Gerek görmesi halinde kültür, smear testi yapacaktır.

Vajinal mantar özellikle Candida albicans maya hücresinden dolayı meydana gelmektedir. İlaç kullanıldığında kolaylıkla önüne geçilebilir. Fakat mantar enfeksiyonunun kronikleşmemesi önemlidir. Kronik hale gelen vajinal mantar enfeksiyonu hastayı ve hayat kalitesini olumsuz etkiler ve tedavinin daha zor olmasına neden olur.

Vajinal mantar enfeksiyonunun kronik hale gelmemesi için dikkat edilmesi gereken nokta enfeksiyona sebebiyet veren etkenin yok edilmesidir. Mesela mantar oluşumuna antibiyotik kullanımı yol açabilir. Ya da pamuklu olmayan iç çamaşırı kullanımı enfeksiyona neden olabilir. Bu gibi durumlarda neden olan etkeni yok etmelisiniz.

Bilinmesi gereken bir diğer nokta da ilaçların kısmı bir çözüm olduğudur. Eğer sağlıklı ve kalıcı bir tedavi istiyorsanız kendinizi tanımalı mantar oluşumuna sebep olan etkiyi ortadan kaldırmalısınız. Ayrıca en önemli diğer nokta da hijyen kurallarına dikkat etmektir.

Hastadan hastaya farklılıklar gösterebilmekle birlikte vajinal mantar akıntısı çoğu zaman;

Vajinal mantar akıntısı kişiden kişiye farklılık gösterse de çoğunlukla, beyaz krem rengindedir. Krem kıvamında da olabilir. Ya da çökelek gibi pütür pütür olabilir. Çoğunlukla akıntı kokusuz olsa da bazen ekşi bir kokusu da olabilmektedir.

Vajinal enfeksiyon (mantar) sorunu daha çok yaz aylarında görülmektedir. Bunun için kadın doğum uzmanına gitmeniz gerekmektedir. Tanı için şikayetlerinizi anlatmanız yeterlidir. Gerekli olması halinde ek tetkikler istenecektir.

Vajinal mantar için doktorunuzun verdiği kremler ve bitkisel tedavi için kullanılan yöntemler ile kaşıntının önüne geçilmelidir.

Eğer vajinal enfeksiyon iç tarafta ise bu durumda krem ve bitkisel tedaviler pek etkili olmaz kadın cinsel yönden aktif ise fitil tedavisi uygulanır. Öncesinde cinsel birliktelik yaşamadıysa da ağızdan alınan mantar hapı kullanması gerekmektedir. Tedavinin yanında vajinal mantar kremleri ve bitkisel çözümler de kullanılabilmektedir.

Eğer hastaya fitil verilirse fitillerin gece yatmadan önce vajina bir eldiven ile iletilmelidir. Fitilden sonra bir miktar akıntı ve yanma hissi görülebilir. Yamda fitilin bir kısmı dışarı çıkabilir normal bir durumdur.

Vajinal mantar enfeksiyonu ile karşılaşan hastaların büyük bir kısmı evde tedavi yöntemleri uygulamak istemektedir. Birçok bitkinin iyi geldiği bilinmektedir. Hatta bitkisel tedavi olarak fitoterapi merkezlerinde çok sayıda tedavi yapılmaktadır. Vajinal enfeksiyonun bitkisel tedavisi ile ilgili çok sayıda çalışma vardır.

Vajinal mantar tedavisinde doğal ve bitkisel yöntemler ele alındığında farklı yöntemlerin denendiği görülmektedir.

Yapılan bazı araştırmalar sirke ile vajinal mantar tedavisinin çok etkili olduğunu söylemektedir. 2017 yılında bir dergide yayınlanan bir makaleye göre 32 yaşında ve 5 yıldır mantar enfeksiyonu olan bir hastanın ilaçlarla sonuç alamadıktan sonra elma sirkesi ile tedavi edilmiştir. Yani bu da demek oluyor ki bitkisel tedavi seçenekleri çok fazladır. Elma sirkesi vajinal enfeksiyonları olması durumunda çok faydalıdır.

Bazı durumlarda istenmeyen yan etkiler görülebilir. Bitkisel çözümlerde belli bir doz olmadığından sağlık bakanlığı tarafından da onaylanmamasından doğal ve bitkisel tedaviler ilaç tedavilerine destek ya da tamamlayıcı olabilir. Doğal tedavilerin istenmeyen bazı yan etkileri görülebilir. Bu şekilde sorunlar yaşanırsa vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.

Yukarıdaki bilgilere göre vajinal mantar hastalığının tedavisi evde olunca uzun sürebilir. Bundan dolayı da vajinal enfeksiyonu olan kişilerin vakit kaybetmeden kadın doğum uzmanına başvurarak uygun tedavi için harekete geçilmesi gerekmektedir.

Kadın doğum uzmanına gitmeden önce evde tedavi olmak isterseniz doğal tedavi yöntemi için elma sirkesi denenebilir. Bu doğal yöntem ile şifa bulunabilir. Ama yan etkisi olabilir yan etki görülmesi durumunda doktora başvurulması gerekmektedir.

Vajinal mantar enfeksiyonu olması durumunda kullanılacak ilaçlarda hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir. En sağlıklı vajinal mantar ilacını kadın doğum doktorları verecektir. Kişinin durumuna göre krem ya da fitili verebilir. Tıpta hastalık olarak değerlendirme yapılmaz tedaviler hastaya özel olmalıdır.

Vajinal mantar enfeksiyondan dolayı oluştuğu için ilaç ile tedavi edilmesi gerekir ameliyat ile tedavi edilmemektedir.

Vajinal enfeksiyon (mantar) olması durumunda idrar yollarında yanma, sızı ve sık idrara çıkma gibi durumlar görülebilir. Bundan dolayı günde en az iki litre su içmek çok önemlidir. Tabiki tek başına su içmek tek başına yeterli değildir.

Tüm kadınlar vajinal mantar görülebildiği gibi hamile kadınlarda da görülebilmektedir. Hormonların değişmesi ile vajinal flora değişeceği için gebe kadınlar vajinal mantar enfeksiyonuna daha yatkın hale gelmektedir. Düşük riski olan ve vajinal fitil kullanan gebelerin vajinal enfeksiyon sorunu ile daha çok karşılaştığı bilinmektedir. Hamilelik döneminde ilaç yerine tek kullanımlık bebeğe zarar vermeyen fitil ve kremler verilmektedir.

Hamilelik döneminde sık sık vajinal enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilmelidir. İdrar tahlili kültürü ve kan tahlilleri yaptırmanız gerekebilir.

Emziren anneler için vajinal mantar kremi en çok kullanılan tedavi yöntemlerindendir. Eğer krem ile geçmezse mantar hapı ile tedavi edilebilir. Gerekli olması halinde fitil de kullanılabilir.

Diyabet hastalığı olan kişilerde kan şekerinin dengede olması çok önemlidir. Spor yapmak ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Aynı zamanda diyabet ilaçları ihmal edilmemeli zamanında alınmalıdır.

Uzun zaman boyunca kan şekeri yüksek olan hastalarda vajinal mantar daha çok görülmektedir. Ve diyabet yüksek seyrettikçe vajinal mantar enfeksiyonu da tekrarlayacaktır. Bu sebeple vajinal mantar olan hastaların diyabet hastası olup olmadıkları da takip edilmelidir.

Vajinal mantara neden olan etken ortadan kalkmazsa enfeksiyon geçmez ve sürekli tekrarlar. Yani kronik bir hal alır. Yapılması gereken vajinal enfeksiyona neden olan etkeni bulup ortadan kaldırmaktır.

Kronik yani geçmeyen veya tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonu olan hastalarda; ayrıntılı muayene, kültür ve smear testleri alınmalıdır. Diyabet şeker hastalığı yönünden inceleme yapılmalıdır.

Kronik vajinal enfeksiyon olması durumunda hastanın bağışıklık sistemine olumsuz etki yapan bir hastalığının olup olmadığını anlamak için kan, idrar tahlili ve vitamin değerlerine bakılması, viral enfeksiyon olup olmadığı tahliller ile belirlenir.

Vajinal enfeksiyona neden olan mikroorganizma vücutta bulunduğu için dışardan yeni bir enfeksiyon almadan tekrarlayacaktır. Vajinal mantara sebep olan candida isimli mikroorganizma fırsatını buldukça hızlı çoğalır. Bundan dolayı da bağışıklık sistemi zayıf düşmeden önlemler alıp güçlendirmek vajinal mantarın daha az tekrarlamasını sağlayacaktır.

Vajinal mantar cinsel ilişkiyi önemli ölçüde etkiler. Çünkü vajinada kızarıklık ve tahriş oluşturacağı için cilt çatlar ve ödem meydana gelir. Bunun sonucunda da vajinal mantar olması durumunda cinsel ilişkide acı olacaktır.

En çok merak edilen sorulardan birisi vajinal mantarın bulaşıcı olup olmadığıdır. Bulaşıcı olan vajinal mantar özellikle tuvalet, hamam, sauna gibi ortak kullanım alanları ve cinsel birliktelik ile bulaşır.

Vajinal enfeksiyon ile adet gecikmesi arasında bir bağlantı yoktur. Adet gecikmesine neden olmaz.

Vajinal enfeksiyon varken adet olunca herhangi bir iyileşme görülmez. Ama adet döneminde nemli olan ve çok sık ped değiştirmeye bağlı olarak acı ağrı yanma hissi görülebilir. Ve eğer vajinal mantar enfeksiyonu varken fitil kullanımına devam edilmez ara verilmesi gerekir. Adet bitince tedaviye devam edilir.

Vajinal enfeksiyon olan kişilerde yumurtalık ağrısı yaşanmamaktadır.

Vajinal enfeksiyonun gebeliğe engel olma durumu yoktur. Fakat ilişki sırasında yaşanan ağrı, acı, batma gebelik için gerekli olan birlikteliğin tam gerçekleşmemesine neden olabilir.

Enfeksiyon hastalıklarının bazılarının hastanın bağışıklık sistemi güçlü ise kendiliğinden geçtiği görülebilir. Fakat bunun için hastanın bağışıklığının kuvvetli olması gerekmektedir. Uzun süre bekleyince hastalık ilerleyebileceği için vakit kaybetmeden kadın doğum uzmanına danışılmalı kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir.

Vajinal mantar vaktinde tedavi edilmezse ya da kortizonlu kremler ile tedavi edilmek istenirse makata bulaşarak yayılabilir.

Vajinal mantar enfeksiyonu varken denize girmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Fakat denize girdikten sonra duş alınarak, ıslak mayo ile kalmamaya dikkat edilmelidir. Dış genital bölgenin iyice yıkanıp kurulanması ve kuru çamaşır giyilmesi gerekmektedir.

Antibiyotik kullanımının vajinal mantara sebep olduğu görülmüştür. Bundan dolayı da gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır.

Erkeklerde vajinal mantar enfeksiyonu çoğunlukla belirti vermemektedir. Çoğunlukla görülen belirtisi de dış genital organda kaşıntı, kızarıklık ve cildin pul pul dökülmesidir. Genelde akıntı olmaz. Tahriş ve kaşıntı sonucunda ciltte çatlaklar oluşur ve acı verir.

Mantar hastalığı kısa zamanda tedavi edilmezse makata ve kalçalara doğru yayılabilir. Tedavi geciktirilirse hastalık kronik bir hal alır ve sürekli tekrarlayabilir. Bundan dolayı böyle bir hastalığınızın olduğunu düşünüyorsanız çok geciktirmeden doktorunuza danışınız.

Vajinal mantar hastalığı ortak alanların kullanımı, eşyaların ortak kullanımı ve en çok da cinsel ilişki ile bulaşabilir. Bu nedenle havlu ve çamaşırlarınızın kişiye özel olmasına, ortak kullanım alanlarında da kişisel hijyeninize özen gösteriniz.

Vajinal mantar enfeksiyonu olan kişilerde bacak ağrısı görülmez, böyle bir etkisi yoktur.

Vajinal mantar enfeksiyonunun çoğunlukla ağrıya neden olmadığı bilinmektedir. Fakat idrar yolu enfeksiyonu da varsa kasıklarınızda ağrı ve idrar yaparken yanma görülebilir.

Vajinal mantar enfeksiyonu olan kişiler geciktirmeden doktora giderlerse tedavi ile 1-2 gün içinde şikayetler azalacaktır. Tamamen iyileşmesi de bir hafta 10 gün içinde olacaktır.

Vajinal mantar enfeksiyonun önlenmesinde dikkat edilmesi gerekenler;

 Vajinal enfeksiyonlar için hangi bitkisel yöntemlerden faydalanabiliriz birlikte göz atalım;

Bu yöntemleri uygulamadan önce bir hekimden onay almanız ve enfeksiyon için doktorunuza danışmanızda oldukça önemlidir. Sağlıklı günler dileriz.

Daha fazla içerik için Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz: begonyakadin

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Kendinizi Daha İyi Hissetmeniz için Kişisel Bakım Önerileri

Antalya’da fener alayı