Yaz nezlesi nedir? Yaz nezlesi nasıl geçer? Yaz nezlesine iyi gelen bitki çayları neler?

Yazın kavurucu sıcaklarında soğuk içecekler ve serinletici klima vazgeçilmezdir. Ancak bunlar yazın alerjik nezle olmanıza sebep olabilir. Yaz ayında nezle olmak çok can sıkıcı olabilir. Nezle ve grip hakkında birçok kişinin yanlış bildiği nezle ve grip aynı. Nezle ve grip aynı hastalık değildir. Nezle ve grip farkları aslında gözle görülür nitelikte. Nezle burun akıntısı şikayetiyle öne çıkarken grip daha çok halsizlik ile öne çıkıyor. Yaz nezlesi belirtileri arasında burun ve boğaz kaşıntısı da yer alıyor. Yaz nezlesi nasıl geçer? Daha çok alerjilerin sebep olduğu yaz nezlesi için bitkisel çözümler oldukça fazla. Nezleye iyi gelen bitkiler arasında ilk sırada ıhlamur yer alıyor. Lahanayla nezle tedavisi olduğunu biliyor muydunuz?

Birçoğumuzun yanlış bildiği yaz nezlesi akan ve kaşınan burun, hapşırma, boğaz kaşıntısı, boğaz akıntısı şeklinde gerçekleşiyor. Havadan solunan parçacıklara karşı gelişen yaz nezlesi çoğu zaman alerji kaynaklı oluşuyor. Yaz nezlesi bildiğimiz gribe neden olan virüs enfeksiyonlarından farklıdır. Grip ve yaz nezlesi aynı şey değildir. Gribin aksine saman nezlesi de dediğimiz havadaki parçacıklara karşı duyulan hassasiyet sonucu oluşan alerji diyebiliriz. Tıpta yaz gribine alerjik rinit deniyor. Rinit burun iltihabıdır. Birçok kişi her yıl grip olduğunu sansa da aslında alerjik rinit yani yaz nezlesi oluyor. Çoğu kişi grip sezonunu kış ayları, soğuk havalarla bağdaştırsa da yazında gribe yakalanabiliriz. Gribe yakalanmak için soğuk havalardan dolayı kapalı ortamlarda uzun süre kalmak etkili olsa da tek etken bu değildir. Hasta olan kişiye temasla bulaşan grip kişinin hastalık geçmişine göre nezle olduğunda da benzer semptomlar gösterebiliyor. Halk arasında yaz gribi ya da yaz nezlesi olarak adlandırılan bu hastalık ‘klima hastalığı’ dediğimiz lejyoner hastalığına da dönüşebilir ya da lejyoner hastalığından dolayı da meydana gelebilir. Yazın sıcak havalarda serinlemek için en çok klimaları kullanırız. Üşütme sebebiyle nezle veya grip olma olasılığımız oldukça yüksektir. Kas ağrıları, halsizlik belirtileri başta gelen yaz nezlesine sadece polenler sebep olmaz, klimaların temizlenmemesinden dolayı kirli havayı işlemesi sonucunda çeşitli mikroorganizmalar etrafa yayılır ve solunum yoluyla akciğerlerimize kadar ulaşır. Klimalardan dolayı alerjik rinit yaşanabileceği gibi gribe de yol açabilir. Lejyoner hastalığı (klima hastalığı) yazımızda daha detaylı bilgiler yer alıyor.  Dilerseniz göz atabilirsiniz. Grip mi yoksa nezle mi nasıl ayırt edeceğim diyorsanız grip ve yaz nezlesi arasındaki farklara daha detaylı göz atalım.

Yaz nezlesi eğer alerjik kökenli değil de influenza virüsü kaynaklıysa gribe benzer semptomlar ortaya çıkar. Bu semptomlar hızlı şekilde görülür ve şiddetlenebilir. Kişinin bağışıklık sistemine bağlı olan semptom şiddeti ve süresi hastalık geçmişine göre de değişiklik gösterebilir. En sık rastlanan yaz nezlesi belirtilerini şöyle sıralayabiliriz.

Eğer yaz nezlesi influenza gibi bir virüsten kaynaklandıysa söylenen semptomlar ağır seyredebilir. Ayrıca aşağıdaki belirtilerde görülebilir.

Çeşitli virüslerden meydana gelen yaz nezlesi bazı durumlarda risk taşıyabilir. Bu kişiler yukarda belirtilen semptomları gözlemlediğinde bir uzmana başvurmaları önerilir.

Özelikle yazın meydana gelen enfeksiyona bağlı gelişen yaz nezlesine neden olan bazı durumlar bulunuyor. Hafif sebeplerden daha ciddi sebeplere doğru sıralanan sebepler şu şekildedir.

Tedavi sürece kişinin sağlık geçmişi ve bağışıklık sisteminin ne kadar zayıf olduğuyla değişkenlik gösterse de çoğu yaz gribi herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçiyor. Yeterli ve düzenli beslenmeyle desteleyebileceğiniz bu tedavi sürecini yerli dinlenmeyle de bir hafta içerisinde tamamen geçirmek mümkün oluyor. Oluşan baş ve kas ağrılarında uzmanınızın önerdiği ağrı kesicileri kullanabilir. Hem hastalığın şiddeti hem de altta yatan farklı hastalıklarına bağlı olarak uzmana başvurulmasında fayda var.  

Yaz gribi virüs nedenli olduğunda tedavi sürecinde antiviral ilaçlar kullanılır ve olumlu sonuçlar alınır. Semptomlar görüldükten sonra 48 saat içinde kullanıldığında hastalığın ilerlemesini ciddi ölçüde durduruyor.

Birçok kişi ilaç kullanmak yerine bitkilerle doğal yolardan tedavi yöntemini tercih ediyor. Yaz nezlesi güzel yaz günlerinde başınıza geldiğinde can sıkıcı olabilir. Ancak yaz nezlesini iyileştirmek ve önlemek için bazı çayları tüketmeye özen göstermeniz yeterli olacaktır. İşte yaz nezlesine iyi gelen birbirinden şifalı bitkiler!

İçeriğindeki bol sebze ve baharatlar ile vücudunuza C vitamini depolayacaksınız! Kış günlerinin de en sevilen çorbasına bağışıklık çorbası adını verdik. İşte şifalı bağışıklık çorbasının tarifi!

Malzemeler:

Yapılışı:

Zengin içerikli karanfilli şifa çayında ıhlamur ve zencefilde bulunuyor. Grip hastalıklarının en sevilen bitkileri bir araya geliyor.

Malzemeler:

Yapılışı:

Yaz nezlesi burun tıkanıklığı sorununda uzmanlarca yazılan burun tıkanıklığını açan spreylerle bu sorunu çözebilirsiniz. Ancak burun akıntısı yaşayan hastalar bu sorunu nasıl çözecekleri konusunda bir fikir sahibi değiller. Can sıkıcı hale gelen yaz nezlesi burun akıntısı nasıl geçer? İşte burun akıntısını ortadan kaldıran tarif!

Çörek otu için söylenen ‘ölümden başka her şeye deva’ sözü çok doğru. Her sorunda kullandığımız çörek otunu mutfaklarda, cilt bakımlarında da sıkça kullanıyoruz. Yazın çekilmeyen nezle sorununun en belirgin semptomu burun akıntısına çörek otu ile son verebilirsiniz. 1 çay kaşığı çörek otunu ıslatın. Daha sonra kurumaya bırakın. Kuruyan çörek otunu toz haline getirin. Çok fazla olamayacak şekilde burnunuza çekin. Bu işlemden yarım saat sonra burun akıntısı şikayetiniz son bulacak. Günde 1 kez yapmanız yeterli olacaktır. Çörek otu tozunu tek kullanımlık hazırlayın. Bu tozu burnunuza çok az çekmeniz bile büyük etki göstereceğinden çok fazla kullanmamaya dikkat edin.

Bu bölümde yaz nezlesi/gribi hakkında en çok sorulan sorular ve yanıtları bulunuyor.

Yaz gribi nedenine bağlı olarak kişinin günlük işlerini etkileyecek düzeye gelebilir. Halsizlik şikayeti nezle geçtikten sonra birkaç gün devam edebilir. Şikayetlerin tamamen geçmesi 7-10 günü bulabilirken birkaç gün içinde kendi kendine de sönebilir.

Yaz gribinden kurtulmanın en kesin yolu tedaviyi kesmeden aralıksız devam etmektir. Bol sıvı ve yukarıda belirttiğimiz bitki çayı tüketiminin yanı sıra vitamin içerikli beslenmeye de dikkat edilmelidir.

Her rahatsızlıkta önemli rol oynayan bol su tüketimi yaz gribinde de önemlidir. Kahvaltılarınızda vitamin destekli besinler tüketmek, düzenli bitki çayları ile çabucak toparlayabilir. Doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. C vitaminince zengin portakal, mandalina, kivi gibi meyveleri günde 2 porsiyon tükettiğinizde çabucak iyileşebilirsiniz.

Enfeksiyona bağlı gelişen yaz gribinde terlemek kişinin ateşi varsa ateşin düşmesine yardımcı olur. Ancak terledikten sonra ılık duş alınması gerekir. Terin üzerinizde kuruması vücut ısınını negatif etkiler ve hastalığın şiddetlenmesine sebep olur. Ayrıca ince ve pamuklu kıyafetler giymeye özen göstermelisiniz.

Ilık bir duş ağrıları azaltmak için çok iyi bir yöntemdir. Vücut sıcaklığındaki anormallikleri giderir. Rahat uyku çekmeniz için hazırlayıcı olur. Ayrıca burun tıkanıklığı yaşayanlar için bu sorunu hafifletir.

Soğuk duş kandaki monosit ve lenfositlerin arttırdığı için soğuk duş alan kişiler nezle, grip gibi enfeksiyon hastalıklarına karşı daha dirençlidirler. Bu maddeler bakteri ve virüslerle savaşan bileşenlerdir. Ancak grip olduktan sonra soğuk duş değil ılık duş tercih edilmelidir.

Yaz gribiniz eğer alerjikse kişiden kişiye bulaşma riski bulunmuyor. Yaz gribi genelde klima, havalandırma gibi cihazlardan geçen su zerreciklerinin solunması ile bulaşıyor. Ancak yaz gribi kişiden kişiye temas yoluyla bulaşmasa da hapşırık, öksürük gibi damlacık yoluyla bulaşabilir.

Yaz nezlesi tedavisinde eğer enfeksiyonlu bir durum yoksa antibiyotikler işe yaramaz. Yaz nezlesi için genelde burun spreyleri önerilir. Bu spreyle hapşırmayı azaltır. Bazı spreyler boğazdaki akıntıya da iyi gelebilir. Burun tıkanıklığı şikayetiyle uzmanlara başvuran nezle kişiler burun akıntısında da şikayetçi olabilirler. Bu tamamen hastalığın seyrine ve türüne bağlıdır. Öksürük sorunu da yaşanabilen yaz nezlesinde boğaz tahriş olduysa gargaralar önerilir. Bunun için en güzel yöntemlerden biri tuzlu suyla yapılan gargaradır. Bu gargara sizin boğazınızı yumuşatır ve enfeksiyonlu bir durum varsa enfeksiyonun ilerlemesini yavaşlatır. Burun akıntısı sorunu yaşayanlara müjde!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Madecassol krem nedir?

Madecassol bebeklerde pişik için kullanılır mı?