Zeki Müren Kimdir?

Zeki Müren Kimdir?

Zeki Müren Kimdir? Nereli? Kaç Yaşında?

Zeki Müren kimdir? Türkiye onu plakları ile müziği ile sesi ile konser ve sahne aldığı koragrafileri ile sanat güneşi Zeki Müren’i rahmetle, sevgiyle anıyor. Klasik Türk müziği bestekarı aynı zamanda tambur sanatçısı olan Muzaffer Özpınar ölmeden Zeki Müren’in hayatına ilişkin 2009 yılında kendi evinde bazı anılarını paylaşmıştı. “ Zeki Müren’in sahne hayatını çok sevdiğini, sahnede saz arkadaşları, korosunun ona büyük bir haz verdiğini” belirtmişti.

Zeki Müren kimdir? Kaç yıl önce aramızdan ayrıldı? İstanbul’da sahne alacağı sırada koreografi sorunu yüzünden sahnede ne yapacağını bilemeyen Zeki Müren’in imdadına o dönemde Muzaffer Özpınar yetişerek o dönemde üniversitede okuyan öğrencilere tek renk kostüm giydirerek geceyi güzelleştirdiğini aktarmıştı anılarında. Muzaffer Özpınar “Zeki Müren geri gelmez, yeni bir Zeki Müren’de yetişmez” şeklinde kısa anılarını aktarmıştı.

İşte tüm yönleri ile sanat güneşi Zeki Müren kimdir? Zeki Müren kaç yaşında öldü, Zeki Müren neden öldü, Zeki Müren son hali fotoğrafları ile kim kimdir bölümümüzde.

Zeki Müren hayatı nasıl geçti?

Türk sanat müziğinin unutulmaz sesi Zeki Müren, 6 Aralık 1931 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. Zeki Müren’in babasının adı Kaya Müren, annesinin adı Hayriye Mürendir. Zeki Müren aslen nereli diye soracak olursak Üsküplüdür. Zeki Müren, Müren çiftinin Bursa’da bulunan Hisar semtinde doğdu ve Müren çiftinin tek çocuğudur. Zeki Müren’in babası o yıllarda Bursa’da kereste tüccarlığı yapmaktaydı. Aile bu meslekle geçiniyordu. Sevimli bir semtin çelimsiz ama sevimli yüzü olan Zeki Müren 11 yaşında sünnet oldu.

Bursa’nın Hisar semtinde Kaya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi Bursa’ya Üsküp’ten göç etti. Babası ailesini kereste tüccarlığı yaparak geçindiriyordu. 11 yaşında sünnet olan Zeki Müren çelimsiz, ufak tefek bir çocuktu.

Zeki Müren Eğitim hayatı ve okul yılları

Zeki Müren, eğitimini Bursa Osmangazi İlkokulu’nda Tophane İlkokul ve Alkıncı İlkokulunda başladı.

Zeki Müren’in iletişim ve müzik yeteneğini öğretmenleri ilk olarak keşfetti.Bu durum çocuk Zeki Müren’in müzikli müsamerelerde oynamasını sağladı. Kendisine biçilen rol ise o dönemde müsamerede çoban rolünü üstlendi ve layıkıyla oynadı. Zeki Müren müsamerelerde çevre ve halkın beğenisini kazanmaya başlar. Ancak onun için Bursa’da müzik hayatının perdelerini aralayan isim Bursa’da tamburi İzzet Gerçekler’den aldığı dersler olmuştur.

Ortaokulu Tahtakale’deki 2. Ortaokul da bitirdi ve buradan mezun oldu.  Zeki Müren için Bursa’dan doğduğu ve büyüdüğü Hisar semtinden ayrılmanın vakti gelmişti. Daha sonra İstanbul’a geldi. Lise eğitimi için İstanbul Boğaziçi Lisesine girdi. O dönemde tüm talebelerin arzuladığı güzel sanatlar için çok çalıştı.  Zeki Müren, liseyi birincilikle bitirdi.  Üniversite için ise tek hayali olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimar Sinan Üniversitesi’ni kazanarak sürdürdü.

Zeki Müren aynı yıllar içinde Yüksek Süsleme Bölümü Sabiha Gözen atölyesinden mezun olarak desen çalışmalarına yöneldi. Burada gösterdiği üstün yetenek ve performans sayesinde desenleri birçok kez çeşitli sergilerde sergilenmeye başlar.

Bir Sanat Güneşi Doğuyor!

Zeki Müren, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimar Sinan Üniversitesi’nde talebe iken TRT İstanbul Radyosunun solist sınavına katıldı.  Sınavın sonucunu merakla bekleyen Zeki Müren TRT solist sınavından 1. Olarak çıktı. Üniversitede eğitimler devam ederken, İlk konserini, İstanbul Radyosunda vererek büyük bir beğeni topladı. Radyoları başında yeni bir ses ve yorumu dinleyen herkes bu sesin sahibini merak etmeye başlamıştır. Konser sonrası, dönemin ünlü sanatçılarından Hamiyet Yüceses, radyo yayını sırasında Zeki Müren’i arayarak sesi ve yorumu için tebrik eder. Artık Zeki Müren Sanatın yeni doğan güneşi olacak, sanat güneşi olarak adlandırılacak ve yıllar geçse bile öldüğünde bile daima hatırlanacaktır.

Artık Zeki Müren halka ulaşmak istemektedir. Aynı haftalar içinde Şükrü Pınar’ın seslendirdiği ve eseri olan ‘‘Muhabbet Kuşu’’ şarkısı ile plak yaptı. Bu plak ile Zeki Müren tüm Anadolu’da tanınmaya başladı.  Zeki Müren 15 yıl boyunca radyo programlarında sahne aldı ve dinleyici kitlesi oluşturdu.  Aynı zamanda kendini plak ve sahne çalışmalarına da ara vermeden devam etti. Artık halkla buluşma zamanıydı.

Zeki Müren’in İlk Sahnesi!

  • Zeki Müren, ilk konserini 26 Mayıs 1955 tarihinde vererek hayranları ile bir araya geldi.  Behiye Aksoy ile birlikte 11 yıl Maksim Gazinosunda sahne aldılar.
  • Zeki Müren sanat hayatı boyunda 600’ü aşkın plak ve kaset yaptı. Zeki Müren besteler konusunda da çok başarılıydı.
  • 300 kadar şarkı besteledi. İlk kez 1955 yılında Türkiye’de verilen Altın Plak Ödülü’nü, ‘‘Manolyam’’ adlı şarkısıyla aldı.
  • Zeki Müren ses sanatçılığı dışında oyunculukta yaptı. Yeşilçam sinemasında Zeki Müren filmleri insanları etkilemeye devam ediyordu.
  • 1954 yılın da ‘‘Beklenen Şarkı’’ adlı filminde rol aldı. Bestelediği şarkılar 28 film de film müziği olarak yer aldı.
  • Zeki Müren youtube üzerinden en çok dinelene şarkıları arasında “Zeki Müren Sorma Ne Haldeyim” ve “Zeki Müren Gitme Sana Muhtacım” yer almaktadır.
  • 1965 yılın da Çay ve Sempati adlı tiyatro da başrolde oynayarak tiyatro kariyerinde önemli bir adım atmıştır.
  • Zeki Müren, 1965 yılında 100’e yakın şiir yazdı. Bu şiirlerini ‘‘Bıldırcın Yağmuru’’ adlı şiir kitabında topladı. Şiirlerinden bazıları şöyle; Bursa Sokağı, Kazancı Yokuş ve Kendimi Arıyorum, Çim Makası, Alınyazım, Son Kavga.

Zeki Müren nasıl ve neden öldü?

Zeki Müren, bu yorgun yolda kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığından ötürü sahne hayatından geri çekilmek zorunda kaldı. Aldığı kilolar yüzünden nefes darlığı sorunu da yaşıyordu. Sağlık durumundan ötürü Bodrum’daki evinde dinlenmeye karar verdi.

Ta ki, TRT İzmir Televizyonunda kendisi için düzenlen törene kadar. Zeki Müren, bu tören sırasında kalp krizi geçirerek, 24 Eylül Salı günü hayatını kaybetti. Cenazesi bugün Bursa’da bulunan EmirSultan Mezarlığına defnedildi. Zeki Müren mezarı bugün pek çok hayranı tarafından ziyaret edilmektedir.

Ölümünün ardından tüm mal varlığını, vasiyetle Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfına bıraktı. Zeki Müren’in bu bağışlarıyla birlikte 2012’ye kadar 1900’e yakın öğrenci okutmuş oldu.

Zeki Müren Fotoğrafları

Ses Dergisi – 25 Mart 1972 – Sayi 13

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Asya Taşkın kimdir?

Asya Taşkın kimdir?

Yabancıya konut satışı 2019u bile geçti

Antalya Haberleri: Yabancıya konut satışı 2019’u bile geçti