2022’DE ODAK KIRSAL TURİZM

AKDENİZ Üniversitesi öncülüğünde Selçuk Üniversitesi, Tetova Üniversitesi, UVAS Business School ve Andijan Institute tarafından ortaklaşa düzenlenen 6’ncı Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Kongresi ile 11’inci Ulusal Kırsal Turizm Kongresi, Akdeniz Üniversitesi Kampüsü’nde dünyanın birçok ülkesinden turizm profesyonellerini ve bilim insanlarını ‘kırsalın yeniden keşfi’ temasıyla Antalya’da buluşturdu.

2 YIL SONRA YÜZ YÜZE

ABD, Brezilya, Kanada, Karadağ, Küba, Pakistan ve Makedonya’dan katılımcıların yer aldığı kongrelerle ilgili bilgi veren Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, son 2 yıldır online ve hibrit olarak gerçekleştirilen programın konuklarını bu yıl yeniden yüz yüze ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

PANDEMİDE ÖNE ÇIKTI

Pandemi sürecinde kitle turizmini doğrudan etkileyen kısıtlamalar gündeme gelirken, kırda turizm faaliyetlerinde bir canlanma ve gelişme görüldüğünü hatırlatan Kongre Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Orhan Özçatalbaş, “Kovid 19 pandemisi, alternatif turizm faaliyetlerine yönelmeyi gerekli kıldı. Bu pandemi sürecinde kırsal alan ve kırsal turizmin değeri bir kez daha ön plana çıktı. Bu, bir bakıma köy yaşamının, çiftçinin ailesinin, doğal ve yerel değerlerin yeniden keşfi anlamına geliyor” dedi.

DÜNYADA TREND OLDU

Kırsal turizmin kalıcı bir sektör olarak yapılanması için uygun bir zemin oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Özçatalbaş, “Dünya Turizm Örgütü, bu süreçte temasını ‘kırsal turizm ve kalkınma’ olarak belirleyerek kırsal turizmi öncelikler arasına aldığını gösterdi ve kırsal turizm uluslararası turizmin odak noktası haline geldi. Dünya genelinde kırsal turizm trendi yükselirken biz de Akdeniz Üniversitesi’nde kırsal turizmle ilgili araştırmalarda bir merkez olma yolunda olduk” diye konuştu.

STANDARTLAR BELİRLENMELİ

Sürdürülebilirlik, kırsal kalkınma ve kültürel mirasın korunmasının önemine değinen Özçatalbaş, şunları söyledi: “Bu nedenle bu alanların kır niteliğinin korunması üzerinde durulması; tarım ve gıda ürünleri üretiminin kırsal yaşamın devamını sağlayacak bir bakışla ele alınması gerekiyor. Ayrıca ‘başarılı Kırsal Turizm girişimlerinin sektöre öncülük edecek şekilde öne çıkarılması’, ‘girişimciliği güçlendirecek eğitim programlarının oluşturulması’, ‘kırsal turizmde kalite standartlarının belirlenmesi’ gerekiyor.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

ÜVEY KARDEŞ ŞEHİRLER