Antalya Haberleri: AKILLI TURİST AFFETMİYOR

AKILLI TURİST AFFETMİYOR

Elbette akıllı teknolojilerin yarattığı akıllı toplumlarda “akıllı turist”in ortaya çıkması kaçınılmaz oldu. Toplum 5.0, turist 5.0’ı yarattı.

***

Turizm sektörüne teknolojinin dahil olması, sektöre daha yenilikçi ve esnek bir yapı kazandırdı. Bu dönüşüm, sektörden doğrudan ve dolaylı etkilenen sektörleri, destinasyonun yapısını ve de turisti yeniden şekillendiriyor. Turistler artık daha talepkâr, aktif, dış etkenlerden bağımsız ve bilgiyi aramanın yeni yollarını buluyor. Bu hızlı ilerleyişte son 10 yıldaki akıllı telefonlardaki işlevsel değişim ve sosyal medyanın gücünün payı görmezden gelinemeyecek kadar da büyük.

***

Turistlerin yapısındaki değişim destinasyonları da paralel olarak değişime zorluyor. Bu turist günümüzde akademik çalışmalarda “süper akıllı turist” olarak adlandırılmakta. Dünyada zincirleme bir değişimle karşı karşıyayız. Dijital yerliler, bu değişime dijital göçmenlere oranla daha hızlı adapte olabiliyor. Sektörün yeni turist profili yavaş yavaş dijital göçmenlerden ayrılıyor ve yerini dijital yerlilere bırakıyor. İşte bu hızla değişen süper akıllı turist bizden ne istiyor, ne bekliyor bilmeli, büyüyen rekabet piyasasını şekillendirebilmeliyiz. Bunu yapabilmek için de sektörün mutfağında dijital yerlilere daha fazla yer vermeliyiz.

***

Peki bu süper akıllı turistlerin genel davranışları nasıl değişti? Birincisi; İyi veya kötü deneyimlerini mutlaka sosyal platformlarda paylaşırlar. Bu durum iyi tecrübelerin yayılış hızı açısından avantaj sağlasa da kötü tecrübenin yayılması konusunda sektör paydaşları açısından tehdit yaratıyor ve kaliteli hizmeti zorunlu kılıyor. Yani artık olası hataların kapalı kapılar ardında kalabilme ihtimali yok. İkincisi; deneyimlerini geliştirmek için son teknolojiyi takip ediyor ve kullanıyorlar. Mesela müzelerin akıllı donanıma sahip olması ziyaretçi sayısını yukarı yönlü etkiledi. Bu gibi örnekler çok sayıda artıyor ve hızla diğerleriyle arayı açıyor. Deneyim elde etmek yeni nesil turistin temel hedefi.

***

Dönüşen bu talebin yönünün kendi destinasyonlarımıza çevirebilmek için kentleri “akıllı” yapıya dönüştürerek akıllı destinasyonlar yaratmalıyız. Teknolojiye çevrilebilecek her şeyi dönüştürmeli ancak bunu yaparken sürdürülebilirliği ve çevre hassasiyetini de yabana atmadan. Çünkü yeni akıllı turistler teknoloji kadar sürdürülebilirliğin de peşinde. Turistin taleplerini ve yapısını iyi okuyabilmeli.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Z KUŞAĞININ DESTİNASYON TERCİHİ NERESİ?

CHP’den MHP’ye asgari ücret vergisi için çağrı