Antalya Haberleri: FATURANIZ CEP YAKMASI

FATURANIZ CEP YAKMASI

2022 yılı, enerji krizi, yükselen maliyetler ve iklim değişikliği kaynaklı kuraklık problemleriyle başladı. Tüm bu sorunların kıskacında, enerji verimliliği bir anda en çok konuştuğumuz konuya dönüştü. Akdeniz’de bu kış her zamankinden daha sert geçti. Bir de enerji tarifelerinde birim fiyatlar artınca, faturalar cep yaktı, tasarruf tedbirleri kaçınılmaz oldu. Bu dönemde enerji maliyetleri, gündemin en çok tartışılan, başlıca konusu haline geldi. Hal böyle olunca Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi de evlerde ve tesislerde uygulanabilecek enerjiyi verimli kullanma yöntemlerini, Hürriyet Akdeniz okurları için derledi.

KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER

Yüksek faturalarla baş etmeye çalışırken, binalarımızda, evlerimizde, yaşam alanlarımızda alacağımız bazı önlemler ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki küçük değişiklikler, bazen önemli avantajlar sağlıyor. EMO’nun verilerine göre, ortalama bir ailede ev içi elektrik tüketim paylarına bakıldığında, ilk sırayı yüzde 30’la buzdolabı alıyor. Buzdolabını, yüzde 28’le aydınlatma, yüzde 10 ile elektrikli fırınlar, yüzde 10 ile televizyon, yüzde 7 ile çamaşır makinesi, yüzde 6 ile bulaşık makinesi, yüzde 4 ile ütü, yüzde 3 ile elektrikli süpürge ve yüzde 2 ile saç kurutma makinesi izliyor. Bu verilere göre elektrikli cihazların kullanımına ilişkin bazı püf noktalardan yararlanarak faturanızı yüzde 20-30 civarına düşürebilirsiniz.

MADDE MADDE TEDBİRLER

İşte EMO’nun maddeler halinde elektrik tüketimini azaltma önerileri:

•· Cihaz alırken ‘enerji verimli ürünler’ i tercih edin. Bu cihazlar çok daha az enerji ile çok daha fazla iş yapar. Enerji verimliliği ‘A’ sınıfı olan makineleri tercih edin. ‘A’ sınıfı olan bir buzdolabı ‘D’ sınıfı bir buzdolabına göre yüzde 45, ‘G’ sınıfı bir buzdolabına göre ise yüzde 56 daha az enerji harcar.

•·Gereksinime uygun güç ve kapasite tercihi yapın. Fiyat değerlendirmesi yaparken cihazın tüketeceği elektrik maliyetini de dikkate alın.

•·Cihazların kullanım alanlarına ve bakımlarına dikkat edin. Kazan, ısı pompası, klima gibi cihazlarınızın filtrelerini temizletin ya da değiştirin.

•·Çamaşırları, bulaşıkları 60 derece yerine, 50 derece sıcaklıkta yıkayarak yüzde 10 daha az enerji tüketmiş olursunuz. Yıkamak için ihtiyaca uygun program seçmek de enerjiden tasarruf sağlar.

•·Su ısıtmak için gazlı ocağı kullandığınızda yüzde 50 daha az enerji harcarsınız. Termostatlı cihazlar kullanın, istenen sıcaklığa geldiğinde sönen cihazları tercih edin.

•·İşiniz bittiğinde televizyon, bilgisayar, ses sistemi gibi cihazları enerji düğmelerinden kapatın. Çalışmayan cihazların ‘stand-by’ konumundayken elektromanyetik kirliliğe yol açtığını unutmayın. Cihazlar kumandadan kapatıldığında, ‘stand-by’ konumunda enerji tüketmeye devam eder. Harcanan bu enerji, yaklaşık olarak o cihazın çalışırken tükettiği enerjinin yüzde 5‘i kadardır.

•·Yemek pişirirken fırının kapağını gerektiğinden fazla açmayın. Kapağı her açışta fırın sıcaklığının 25-30 derece düştüğünü unutmayın.

•·Evlerinizde tek camlı pencerelerde ısı kaybı yüzde 20‘dir. Çift cam kullanılarak bu kayıp yarıya indirilebilir.

•·Yaşam alanlarınızı düzenlerken olabildiğince güneş ışığından yararlanma yollarını tercih edin.

•·Klima kullanım oranlarının arttığı yaz günlerinde klimaların sıcaklığı ortalama 23-24 derece olmalı. Yazın dereceyi arttırıp camı açma, kış günlerinde ise ortamı ısıtıp yaz kıyafetleriyle dolaşma alışkanlığından kaçının.

•·Kullandığınız ampulleri, kompakt floresan lambalar ile değiştirin. Diğerlerine göre 5 kat daha az enerji harcarlar. 10 kat daha uzun ömürlüdürler. Aydınlatma seviyelerini gereksinime göre belirleyin.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
ŞİMDİDEN KIŞI ŞİMDİDEN KIŞI DÜŞÜNMEK

Antalya Haberleri: ŞİMDİDEN KIŞI ŞİMDİDEN KIŞI DÜŞÜNMEK

Antalya’dan ilk yolcu uçağı 80 yıl önce aşkla havalandı

Antalya Haberleri: Antalya’dan ilk yolcu uçağı 80 yıl önce aşkla havalandı!