Antalya Haberleri: Haziran ayı domates, sebze ve meyve endeksleri açıklandı

 

ANTALYA, (DHA) – ANTALYA Ticaret Borsası (ATB), haziran ayı Antalya halleri domates, sebze ve meyve endeksini açıkladı. Haziran ayındaki yıllık değişimler meyvede rekor olarak kayıtlara geçti.

Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerlerinin değişimleri, 2022 haziran ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişiklik gösterdi.

Haziran ayında miktar endeksleri, domateste 97, sebzede 91 ve meyvede 170 olarak gerçekleşirken, fiyat endeksleri domateste 336, sebzede 356 ve meyvede 444 olarak yansıdı. Haziran ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre domateste yüzde 22.02 ve meyvede yüzde 6.17 artarken, sebzede yüzde -19.90 azaldı. Miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre domateste yüzde 16.16, sebzede yüzde 4.61 ve meyvede ise yüzde 34.86 artış gösterdi. Haziran ayında endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates ve sebze için son 7 yılın ortalamalarında, meyvede ise rekor olarak gerçekleşti. Fiyatta da benzer bir eğilim görüldü.

Haziran ayında domates fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 62.93 olarak gerçekleşirken, miktardaki kısmi artışa karşılık fiyat değişimi ortalama düzeyde seyretti. Sebze fiyat endeksindeki yıllık değişim ise yüzde 94.68 oldu. Sebzenin yıllık miktar endeks artışı domatesten daha düşük kalırken, fiyat endeksi nispi olarak daha yüksek oldu.

4 YILIN ORTALAMASINDA SEYRETTİ

Meyve fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 89.57 olarak gerçekleşti. Meyvedeki yıllık işlem miktar artışı yüzde 34.86 gibi yüksek bir oranda olurken, nispi yüksek fiyat artışı yaşandı. Haziran ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler ise domateste, sebzede ve meyvede son dört yılın ortalamalarında seyretti. Bunun istisnası domates miktar endeksindeki aylık artış oldu.

Bir önceki aya göre domates işlem miktar endeksi, haziran ayında yüzde 22.02 artış gösterirken, işlem fiyatı endeksi aylık yüzde -57.21 azaldı. Son dört yılın haziran ayları endekslerinde miktarda ortalama yüksek artış, fiyatta ise sınırlı düşüş yaşandı.

Bir önceki aya göre sebze işlem miktar endeksi, haziran ayında yüzde -19.90 azalırken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde -26.53’lük azalış gösterdi. Son dört yılın haziran ayları dikkate alındığında sebze miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, ortalama civarında seyretti. Bir önceki aya göre meyve işlem miktar endeksi, haziran ayında yüzde 6.17 artış gösterirken, işlem fiyat endeksi ise yüzde -23.71 azaldı. Son dört yılın haziran ayları dikkate alındığında meyve miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, ortalama civarında seyretti.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Onu emekli edeceğiz

Başkan Güngör, iş dünyasının taleplerini Ankaraya taşıdı

Manavgat Haberleri: Başkan Güngör, iş dünyasının taleplerini Ankara’ya taşıdı