Antalya Haberleri: YENİ ROTA ANTALYA

YENİ ROTA ANTALYA

UKRAYNA ile Rusya arasında yaşanan savaşın dozu azalsa da yaptırımlarla bölge ekonomisi yeniden tasarlanıyor. Sadece ekonomi değil üretim faaliyetleri de tarafların aldığı yaptırım kararlarına göre yeniden şekilleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “kısmi seferberlik” ilanı ise gerilimin uzun vadede devam edeceği gösteriyor. Rusya’nın doğalgaz ambargosu ile karşı karşıya kalan Avrupa ülkeleri ise üretim ve ticaretini sürdürmek için en kötü senaryoya göre tarımsal üretimini planlıyor. Örtü altı tarımsal üretimi, enerji sıkıntısı nedeniyle yüzde 40 civarında daralan Avrupa ülkeleri, yeni yatırım fırsatları arıyor.

YATIRIMCININ GÖZDESİ

Kışı soğuk geçiren, özellikle örtü altı tarımsal üretimde doğalgaza ihtiyaç duyan Avrupa, artan maliyetler ve Rusya’nın doğalgaz ambargosu nedeniyle tarımsal üretimde rotayı Türkiye’ye çevirdi. Sıcak iklimi ve verimli toprakları nedeniyle başta Hollanda olmak üzere Avrupalı birçok yatırımcı Antalya’da üretim yapmak için harekete geçti.

VERİMLİ TOPRAKLARI VE İKLİMİ AVANTAJ

Avrupalı üreticiler, ticaretten ziyade, verimli toprakları, iklim avantajı ve ucuz işgücünü değerlendirmek için Antalya’da üretim yapmak istiyor. Aslında Antalya, yabancı sermayeye uzak değil. ATSO’ya kayıtlı 5 bin 317 yabancı sermayeli firma bulunurken, bunun yaklaşık 6’da biri tarım sektöründe faaliyet gösteriyor. Antalya’da bin 555 AB üyesi ülke sermayeli yatırımcı bulunurken, 223 Hollanda sermayeli firma çalışmalarını sürdürüyor.

Geçen haftalarda Antalya’da gelen Hollanda Tarım Müşaviri başkanlığındaki yumuşak meyve ticareti yapan Hollandalı firmaların yer aldığı heyet, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ile temaslarda bulundu. Yapılan ikili görüşmelerde hem ithalat hem de yatırım konusunda yerli firmalarla ticari işbirliği olanakları ve fırsatları konuşuldu.

SERA TAŞIMA TEKLİFİ

Büyük çoğunlukla topraksız tarımla üretimi gerçekleştiren Hollandalı bazı firmalar ise Antalya’da bazı kurumlar ve büyük firmalarla temasa geçerek sera ve arazi kiralamak ya da birlikte üretim konusunda görüş alışverişinde bulunuyor.

Hollanda’da topraksız tarım konusunda ciddi yatırımları olan firmalar, Antalya’da sera kurulumu konusunda iştahlı davranıyor. Bazı firmalar ise Hollanda’daki seralarını söküp Antalya’ya taşıyarak üretim yapmak için teklifte bulunuyor.

Yani sizin anlayacağınız Antalya, yaş meyve sebze gibi birçok tarım ürününde Avrupa’nın arka bahçesi olma yolunda…

BÜYÜK MARKET TEDARİKÇİLERİ

Üretmek için talip olan yatırımcıların yanı sıra büyük marketlerin satın almacıları da Antalya’ya gelerek ithalat konusunda görüşmeler gerçekleştiriyor. Geçen yıllarda Avrupa’ya ekim ayında başlayan yaş sebze ihracatı, bu yıl eylül ayı başından beri yapılıyor. Avrupa’dan yaş meyve sebze talebinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 arttığı belirtiliyor.

İÇ PİYASAYA ETKİSİNİ PAZARA ÇIKINCA GÖRÜRÜZ

Üreticilerle de birebir temas kuran büyük marketlerin satın almacıları, alım garantili üretim ve peşin ödeme yoluyla anlaşmalarını yapıyor. Antalya, yaş meyve sebze ihracatında iyi bir sezon geçirecek gibi görünüyor.

Avrupa ülkeleri ile yapılan ticareti anlaşma ve ihracatın iç piyasaya yansımasını ise kışın pazara çıktığımızda hepimiz göreceğiz…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
TARİHİN UYUYAN GÜZELİ

Antalya Haberleri: TARİHİN UYUYAN GÜZELİ

HÜSEYİN GENCER ‘BAYRAĞI DAHA YUKARILARA ÇIKARMAK İÇİN ADAYIZ!’