Antalya Haberleri: YIL BİTMEDEN REKORU KIRDIK

BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Antalya Temsilciliği üyeleriyle buluşarak sektörde yaşanan son gelişmeler ve ihracat rakamlarıyla ilgili bilgi verdi. 21 Ekim 2021 akşamı rekor elde edildiğini ve bölge ihracatının ilk kez 2 milyar dolar sınırı aştığını açıklayan Çavuşoğlu, “1968 yılında kurulan Birliğimiz bugüne kadar 2 milyar dolar ve üzeri ihracat gerçekleştirememişti. 53 yıllık BAİB tarihinde ilk defa 2 milyar dolar sınırı aşıldı” dedi.

YÜZDE 36,73’LÜK ARTIŞ

Geçen yıl 1 Ocak-21 Ekim tarihleri arasında 1 milyar 470 milyon 412 bin 526 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, bu yılın aynı döneminde yüzde 36,73’lük artışla 2 milyar 10 milyon 429 bin 726 dolarlık ihracat yapıldığını söyledi. Çavuşoğlu, kilogram bazında ise ihracatın 2,7 milyar kilogramdan 3,9 milyar kilograma ulaştığını kaydetti. Aslında 2 milyar dolar sınırını kasım sonunda aşmayı beklediklerini ifade eden Çavuşoğlu, “Fakat bütün kurumlar ve firmaların ciddi desteğiyle 2 milyar doları yakaladık. Bundan sonraki hedeflerimiz çok daha yüksek” dedi.

YIL BİTMEDEN REKORU KIRDIK

POTANSİYELİN ALTINDA

Isparta, Burdur, Antalya gibi ihracat potanseyeli yüksek üç şehir için aslında 2 milyar doların çok az bir rakam olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Şu anda herhalde 4-5 milyar dolarları konuşmamız gerekiyordu. Ama yıllar içinde birçok faktörden kaynaklı yeterli ivmeyi yakalayamadık. Özellikle son yıl hemen her sektörde ve ülkeler bazında ciddi bir artış yaşıyoruz. Bölgemiz açısından iki sektör çok ön plana çıkıyor, yaş meyve sebze ile mermer kaynaklı maden sektörü ihracatımızın yüzde 50’sini oluşturuyor” diye konuştu.

TURİZM GELİRİ İHRACAT SAYILMALI

Bölge ihracatının gelişmesinin önündeki en önemli iki sorun olarak liman ve 130 yıla yakın süredir konuşulan demiryoluna dikkat çeken Çavuşoğlu, 4-5 yılda 5 milyar doların hayal olmadığını söyledi. Hizmet ihracatı olarak turizm, sağlık ve diğer hizmet sektörlerinin gelirinin de İstanbul merkezli Hizmet İhracatçıları Birliği’ne kaydedildiğini anlatan Çavuşoğlu, hizmet sektöründen, ‘Biz Antalya’da iş yapıyor ve kazanıyoruz ama neden İstanbul’da görünüyoruz, kaydımızı Antalya’da oluşturmak istiyoruz’ diye çok ciddi talep alıyoruz. BAİB bünyesinde hizmet ihracatına yönelik de bir birim oluşturulabilir ve sektörden gelen bu talepleri de ilgili makamlara ileteceğiz. Turizm ve diğer hizmet sektörleriyle birlikte baktığımızda Antalya bölgesinin gerçek ihracatı 15 milyar dolara yaklaşıyor” ifadelerini kullandı.

2022 HEDEFİ 3 MİLYAR DOLAR

Yıl sonu tahmininin de revize edildiğini açıklayan Çavuşoğlu, 3-4 ay önce 2,4 milyar dolar tahmin edilirken, yeni hedefin 2 milyar 450 milyon dolar ve hatta 2,5 milyar dolara yakın olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, 2022 yılı ihracat hedefinin de 3 milyar dolar olduğunu açıkladı.

EN ÇOK ÇİN’E SATTIK

1 Ocak-21 Ekim tarihleri arasında en fazla ihracat 229 milyon dolar ile Çin’e yapıldı. Çin’i sırasıyla Almanya, Rusya Federasyonu, Özbekistan, Birleşik Devletler, Romanya, Ukrayna, Kazakistan ve Bulgaristan takip etti. Sektörel bazda ihracatta ise ilk sırayı 539 milyon dolar ile her zaman olduğu gibi yaş meyve sebze sektörü aldı. Bu sektörü 404 milyon dolar ile maden ve metaller ihracatı takip etti.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
SABIRLA KORUK OLUR HELVA

Antalya Haberleri: SABIRLA KORUK OLUR HELVA

Boğaziçi’ne yine müdahale