Çorbaların Besin Değerleri

Ramazan ayının vazgeçilmezi çorbaların besin değerleri merak edilen sorulardan birisidir. Sıcak bir çorba hazırlayacaksınız çorbanın besin değerini merak edebilirsiniz. Çorbaların besin değeri çok zengindir çünkü farklı içeriklerin bir araya gelmesinden oluşur. Birçok çorba çeşidi vardır ve hepsinin besin değeri birbirinden farklıdır. Sağlıklı beslenmek için tüketilen yiyeceklerin besin değerlerinin bilinmesi önemlidir.

İçinde doğru miktarda doğru malzeme ile hazırlanan çorbalar vücudumuz için çok faydalıdır. Çorbanın besin değeri yüksektir ve neredeyse herkesin sevdiği bir yemek çeşididir. Çorbanın besin değerini yükseltmek için içine et veya kemik suyu ekleyebilirsiniz. Et ve kemik suyu ile hazırlanan çorbalar vitamin, mineral ve kolajen açısından zengindir. Çorbaların yağ ve kalori miktarı da düşüktür. Çorbanın içine çeşitli sebzeler de ekleyebilirsiniz. Böylece sebzelerin içerdiği vitamin, mineral, lif ve bitkisel bileşikler de vücuda alınır.

Çorba tüketerek daha sağlıklı olabileceğiniz bilinmektedir. Çorba içmenin sağlığa faydalı olduğu bilinir. İlk olarak çorba tüketmek kilo yönetimine destek olur. Yapılan araştırmalara göre düzenli çorba tüketen kişilerin günlük kalori alımı daha azdır. Aynı zamanda çorbayı öğünlerinden eksik etmeyen kişilerin daha düşük kilolu ve bel çevrelerinin daha küçük olduğu da görülmektedir.

Çorbaların tok tutma özelliği yoktur. Fakat lif içeren çorbalar iyi düzeyde besleyicidir. Çorbanın içinde bulunan liflerin özelliği yemeği yedikten sonra midenin boşalma hızını yavaşlatabilmesidir. Mideye girdiklerinde suyu emerler ve şişerek mide hacmini artırırlar. Böylece tokluk hissi de artar.

Çorbaların besin değerleri birbirinden farklıdır. Çünkü hazırlanışında kullanılan malzemeler ve miktarları, çorbaların besin değerini farklılaştırır. Günlük hayatınızda sıklıkla tercih edilen çorbaların besin değerlerini birlikte ele alalım. Böylece tükettiğiniz çorbaların ne kadar doyurucu ve ne derece besleyici olduğunu öğrenebilirsiniz.

Domates sağlık için çok faydalı olduğu için domates çorbası da çok faydalıdır. Domatesin rengini veren ve antioksidan özellikte olan likopen sağlık için çok faydalıdır. Vücutta yüksek miktarda serbest radikal bulunduğunda, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi hastalıklara yakalanma ihtimali artar. Eğer vücudunuzda likopen varsa vücuttaki bu zararlı radikallerin olumsuz etkileriyle savaşabilir. Bu pigment sayesinde bağışıklık sistemi güçlü kalabilir ve kalp sağlığı desteklenebilir.

Çok lezzetli olan domates çorbasının en sağlıklı hali tabi ki ev yapımı olanıdır. Bir büyük çiğ domates, 33 kaloridir ve 7 gr karbonhidrat, 2 gram lif, 1.6 gr protein, 0.4 gr yağ içerir. Ayrıca günlük C vitamini ihtiyacının %28’ini, K vitamini ihtiyacının %12’sini, A vitamini ihtiyacının %8’ini ve potasyum ihtiyacının %9’unu karşılar. Evde domates çorbası hazırlamak çok kolaydır. Eğer içine et suyu eklenirse besin değeri artar ve kalorisi daha az olur. Fakat içine krema eklenirse o zaman bir fincan krema yaklaşık 700 kalori ve 74 gram yağ içerir. Krema yerine tam yağlı süt kullanılabileceğini unutmamak gerekir. Bir bardak tam yağlı süt yaklaşık 128 kcal ve 8 gram yağ içerir.

Mercimek çorbası en çok sevilen çorbalardan birisidir. Mercimeğin bağırsakları düzenleme ve sağlıklı bağırsak bakterilerinin çoğalmasını destekleme özelliği vardır. Ev yapımı mercimek çorbasının içine patates, havuç, et suyu ekleyip daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Çok besleyici bir çorba olduğu için sık sık tüketilmelidir. Bir fincan (198 gram) pişmiş mercimek yaklaşık 230 kaloridir ve 39.9 gr karbonhidrat, 17.9 gr protein, 0.8 gr yağ, 15.6 gr lif içerir. Ayrıca günlük alınması gereken B6 vitamini ihtiyacının %18’ini karşılar.

Faydalı bir çorba olan brokoli çorbası çok farklı vitamin, mineral, lif ve diğer biyoaktif bileşikler içerir. Çok zengin bir içeriğe sahiptir. Brokoli pişmiş olarak da çiğ olarak da tüketilebilir. Brokoli çorbası son zamanlarda daha çok tercih edilmektedir. 91 gram çiğ brokolide 6 gr karbonhidrat, 2.6 gr protein, 0.3 gr yağ ve 2.4 gr lif bulunur. Ayrıca günlük C vitamini ihtiyacının %135’ini ve K vitamini ihtiyacının da %116’sını karşılar.

Soğan çok faydalıdır. İçinde C vitamini, folat, B6 vitamini ve potasyum vardır. Bu nedenle soğan çorbası da çok besleyicidir. 1 kase soğan çorbası yaklaşık 374 kaloridir ve 10 gr yağ, 48 gr karbonhidrat, 6 gr lif, 18 gr protein içerir.

Tavuk suyu çorbanın hastalara şifa olduğunu bilmeyen yoktur. Özellikle kış aylarında yaşanan hastalıklarda akla gelen ilk yemektir. Yapılan araştırmalara göre tavuk suyu çorba, tıkanmış burnu rahatlatabilen özelliktedir. Çorbanın besin değeri, 246 kalori, 18 gr protein, 26 gr karbonhidrat, 9,5 gr yağ, 2 gr doymuş yağ, 32 mg kolesterol, 6 gr lif ve 156 mg sodyum içerir.

Kemik suyu ile yapılan çorbalar çok sağlıklıdır. Çünkü bir bardak kemik suyu 31 kaloridir ve 5 gr protein, 12 gr yağ, 3 gr karbonhidrat, 1 gr şeker içerir. Vücudumuzun ihtiyacı olan protein olan kalsiyum, magnezyum ve kolajen dahil olmak üzere pek çok farklı bileşiği bir arada bulundurur. Ve kolajen açısından da zengin bir çorbadır, eklem, kemik ve cilt sağlığına destek olur.

Neredeyse her evde sofralarda yer alan şehriye çorbası da çok sevilen çorbalardan birisidir. Ancak şehriye çorbasının hazır çorba olanlarında yüksek sodyum bulunur bu nedenle yüksek tansiyon için bir risk oluşturur. Bu nedenle fazla tuz kullanımının zarar vereceği tansiyon gibi rahatsızlıkları olan kişiler şehriye çorbasının paket çorba olanını değil ev yapımı olanını tüketmelidir. Klasik bir ev yapımı şehriye çorbası ise yüksek oranda sodyum yerine, yüksek oranda protein ve sebze içerir. Metabolizmayı hızlandırmaya yardımcıdır.

Çorba genel olarak sağlıklı olsa da lezzetini ve kıvamını değiştirmek için eklenen bazı malzemeler çorbayı sağlıksız hale getirebilir. Bu nedenle çorbaya çok fazla katkı maddesi içeren içerikler eklenmemelidir.

Çorbanın koyulaşması için genellikle tam yağlı süt, krema, Hindistan cevizi kreması, mısır nişastası, ekmek, peynir, yumurta sarısı, tereyağı ve un karışımı eklenir. Bu maddeleri az miktarlarda kullanırsanız zararlı değil sağlık için faydalı olan besinlerdir. Çoğu koyulaştırıcı gıda maddesi, yüksek enerjilidir ve gram başına fazla miktarda kalori içerebilir. Bu ürünler sürekli olarak tüketilirse enerji yoğunlukları fazla olacağı için kilo almanıza neden olabilir. Özellikle krema çorbalara daha az kullanmalı, krema yerine tam yağlı süt kullanabileceğinizi unutmamalısınız. Ayrıca koyulaştırıcılar da doymuş yağ bakımından da zengindir. Doymuş yağların, kalp hastalığı için bir risk faktörü olduğunu unutmamak gerekir.

Çorbanızın kıvamını kalorisi yüksek olan koyulaştırıcılardan kullanmadan iyileştirmek için yoğurt, fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyat pürelerinden faydalanabilirsiniz. Böylece hem çorbanızın kıvamını koyulaştıracak hem de besin değeri yükselecektir. Kolay zahmetsiz yapılan, lezzetli ve besin değerleri bakımından zengin bir yiyecek olan çorbayı daha sık tercih etmelisiniz. Beslenme uzmanlarından, daha sağlıklı ve besleyici çorba tarifleri alıp deneyebilirsiniz. Sağlıklı beslenme tavsiyeleri için en yakınınızdaki sağlık kuruluşuna danışıp diyetisyenlerden bilgi alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Bu yazımızda çorbaların besin değerlerini sizlerle paylaştık. Sorularınızı ve yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.

İlginizi çekebilir: Bebeklerde Gece Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Begonya Kadın Instagram sayfamızı takip ederek bize sosyal medyada da büyümemiz için destek olabilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Aksekide kaybolan yaşlı kadın, 6 gündür aranıyor

Akseki Haberleri: Akseki’de kaybolan yaşlı kadın, 6 gündür aranıyor

İstanbul’un büyülü resimleri Antalya’da