Enerji içeceklerinin vücudumuza yarattığı etkiler

Enerji içeceklerinin vücudumuza yarattığı etkiler? Son zamanlarda kötü anılan enerji içecekleri vücudu nasıl etkiler?

Son yıllarda enerji içeceklerinin tüketimi moda oldu . Yani her yerde satılan, içerdiği maddelerle vücudumuzda ani bir patlamaya neden olan ve bize geçici enerji veren içecekler. Bu moda 1987’de başladı ama 2000’lerden itibaren ün kazandı.

Aslında Dünya Sağlık Örgütü’nün özellikle çocuklar ve gençler tarafından tüketildiğinde enerji içeceklerini “halk sağlığı için potansiyel bir risk” olarak tanımlamasının üzerinden uzun yıllar geçmedi.

Aslında, Galler’de enerji içecekleri son zamanlarda 16 yaşın altındaki çocuklar için yasaklandı. Kanada’daki York Üniversitesi’nden yakın zamanda yapılan bir araştırma, düzenli olarak enerji içeceği içenlerin sinirlilik, baş ağrısı ve uyku sorunları geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.

Enerji içecekleri – Ulusal Sağlık Servisi (NHS), ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından derlenen verilere göre – kafein, şeker ve taurin ve L-karnitin gibi güçlü uyarıcılar içeren bileşenler içerir.

Ve içerdikleri kafein ve şekerin ihmal edilebilecek kadar az olduğunu düşünmeyin. Şekerin 21 çay kaşığına eşit olduğu ve kafeinin 3 fincan kahveye eşit olduğunu söylemek yeterli. Böyle bir şey içtiğimizde vücudumuza ne olduğunu hayal edin.

10 dakika: Enerji içeceğini içer içmez kafein bir tsunami gibi kanımızı işgal eder ve dolaşım sistemimizi bozar. Kan basıncımız gibi kalp atış hızımız da yükselir.

15 – 45 dakika: Kafeinin kanımızdaki maksimum değerlerde olduğu zamandır. Bu, zihnimiz bir yere daha kolay odaklanıp konsantre olabilirken, kendimizi daha enerjik hissetmemizi sağlar.

30 – 50 dakika: İçeceği içtikten sonra kafein vücudumuz tarafından emilir. Ancak karaciğerimiz tepki verir ve kanımıza daha fazla şeker çeker.

1 saat: Ve aniden ani patlamanın ardından keskin düşüşü takip eder. Kafeinin etkisi geçer, enerjimiz hızla düşer ve kendimizi yorgun hissetmeye başlarız.

6 saat: Vücudumuz 6 saat içinde kanda aldığımız kafein seviyesini %50 oranında düşürmeyi başardı.

12 saat: Enerji içeceğindeki kafein vücudumuzdan neredeyse tamamen atılır. Bunu düşün. Bunu yapmak yarım gün sürdü.

24 saat: Enerji içeceklerini sık tüketirsek ve son tüketimin üzerinden 24 saat geçmişse, kafein eksikliğinin ilk belirtilerini görmeye başlarız. Başımız ağrır, açıklanamayan bir sinirlilik veya sinirlilik yaşarız ve ayrıca kabızlığımız da olabilir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Neden sürekli yorgun hissediyoruz?

Parol adet kanamasını durdurur mu? Parol adeti keser mi?