Neden sürekli yorgun hissediyoruz?

Neden sürekli yorgun hissediyoruz? Gün içinde kendinizi sık sık yorgun mu hissediyorsunuz? Yalnız değilsiniz, yorgunluk hissi çok yaygın. Sürekli yorgunluk ve sürekli yorgun hissetmek veya sürekli yorgunluk halsizlik nedenleri ya da sürekli yorgunluk sebepleri için okumaya devam edin. Araştırmalar, yüzde 45’imizin yorgunluk hissi yaşadığını gösteriyor. Yorgunluğun birçok farklı nedeni olabileceğinden, enerji seviyelerinin neden düştüğünü belirlemek zor olabilir. Sürekli yorgun hissediyorum ne yapmalıyım?

Yorgunluk, herkesin yaşadığı ve normalde uyku ve dinlenme yoluyla iyileştiğimiz bir durumdur. Yorgunluğun tek tip bir tanımı yoktur , ancak araştırmacılar bu tür aşırı yorgunluğun fiziksel, bilişsel, zihinsel, motivasyonel ve duygusal dahil olmak üzere birçok farklı boyutu olduğuna inanmaktadır. Yorgunluk bazen dinlenilemeyen bir yorgunluk türü olarak tanımlanır.

Çok yaygın olmasına rağmen, yorgunluk hakkında hala çok az şey biliyoruz. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, yaşam tarzıyla ilgili birçok doğal ve bariz yorgunluk nedeni vardır:

Yorgunluk aynı zamanda çok fazla ekran başında kalma süresinden de kaynaklanabilir ve bu da geceleri uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Soğuk algınlığı, covid-19 , zatürre veya idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıklar da sizi yorabilir.

Bazen yorgunluk ve halsizlik, altta yatan tıbbi problemlerin veya hastalıkların belirtileri olabilir. Örneğin kronik enfeksiyonlar, endokrin hastalıklar (hormonal hastalıklar), otoimmün hastalıklar ve uyku ile ilgili bozukluklar. Bazı örnekler:

Yorgunluk demir eksikliğinden de kaynaklanabilir .
vücudun oksijeni vücutta taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan hemoglobini üretmek için demire ihtiyacı vardır. Demir eksikliği nedeniyle hücreler yeterli oksijen almadığında kendimizi yorgun hissedebiliriz. Yorgunluk, demir eksikliğinin ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak az ya da çok yoğun olabilir. Bu, kendimizi yorgun hissetmemizin çok yaygın bir nedenidir.

Demir eksikliği, yemek yoluyla çok az demir almanız, mide ülseri veya Crohn hastalığı gibi tıbbi problemler veya ağır adet kanaması, hamilelik veya doğum gibi birçok farklı şeyden kaynaklanabilir.

Kilo alma, dikkat güçlüğü, kas ağrısı, saç dökülmesi, düzensiz adet kanaması veya cinsel istekte azalma gibi diğer semptomlarla birlikte sürekli bitkin hissediyorsanız, hipotiroidizm adı verilen düşük aktif bir tiroid beziniz olabilir .

Altı ay veya daha uzun süre boyunca düzenli olarak kendinizi çok yorgun hissettiyseniz, miyaljik ensefalomiyelit (ME) olarak da adlandırılan kronik yorgunluk sendromuna sahip olabilirsiniz. Genellikle semptomlar,viral olan  bir enfeksiyondan sonra aniden ortaya çıkar.

ME, hem fiziksel hem de zihinsel enerji / güçte belirgin bir eksiklik verir. ME’ye sahip olanlar genellikle günün büyük bir bölümünde dinlenmeye ihtiyaç duyarlar ve tüm günlük durumlardan kurtulmakta zorluk çekerler.

Kronik yorgunluk sendromundan müzdarip kişilerde genellikle eklem ağrıları, baş ağrıları, uyku güçlüğü, konsantrasyon ve hatırlama güçlüğü yaşamaktadırlar.

Covid-19 ya da benzeri viral hastalıkları olan birçok kişinin sonralardan çok yorgun olduğunu söylüyor. Bu durum bazen postviral yorgunluk sendromu olarak adlandırılır ve bir hafta ile dört ay arasında sürebilir.

Daha fazla enerji almak ve daha uyanık hissetmek istiyorsanız:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Adet sorunları

Enerji içeceklerinin vücudumuza yarattığı etkiler