Ertesi Gün Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Ertesi gün hapı istenmeyen gebeliklerde kullanılan bir haptır. İstenmeyen gebelikleri önlemek için en geç 3 gün içerisinde alınması tavsiye edilmektedir. Lakin eğer ki hamile kalınmış ise hapın herhangi bir etkisi olmayacağını belirtmek isteriz. Yazımızda ertesi gün hapı nedir? Ve ertesi gün hapı nasıl kullanılır? Sorusunun cevaplarını kaleme aldık.

İlginizi çekebilir: Ceviz yağı cilde sürülür mü? Ceviz yağı ile cilt bakımı nasıl yapılır?

Ertesi gün hapı, genellikle korunmasız cinsel ilişki sonrasında ya da yöntemlerin başarısız olmasından sonra kullanılan acil bir doğum kontrol yöntemidir.

Hap, yumurtlamayı geciktirerek veya inhibe ederek çalışan levonorgestrel veya ulipristal asetattan yapılabilir. Levonorgestrel içeren haplar ilişkiden 3 gün sonrasına kadar, ulipristal asetat içeren haplar ise korunmasız ilişkiden sonra 5 güne kadar kullanılabilir. Ancak gün geçtikçe hapın etkinliği azaldığından bir an önce alınması tavsiye edilir.

Ertesi gün hapı eczanelerden satın alınabilir ve reçete gerektirmez.

Ertesi gün hapı, adet döngüsünün ilk aşamasında alınması şartıyla yumurtlamayı engelleyerek veya geciktirerek, sperm döllenme şansını ve hamilelik oluşumunu azaltarak çalışır.

Ayrıca ertesi gün hapı, adet döngüsünün yumurtlama evresine tekabül eden ikinci evresinde alındığında, fallop tüpündeki sperm ve yumurtanın hareketliliğini değiştirerek, döllenme ve ardından implantasyon riskini azaltarak etki gösterir. 

Ertesi gün yapı aynı zamanda spermin fallop tüpüne göçünü engelleyen servikal mukusu değiştirerek sperm ve yumurta arasındaki teması daha zor hale getirebilir.

Buna rağmen, döllenmiş yumurta rahme yerleştikten sonra ertesi gün hapının hiçbir etkisi olmaz.

Ertesi gün hapının mümkün olan en kısa sürede, tercihen korunmasız cinsel ilişkiden sonra 12 saat içinde veya en geç 72 saat içinde alınması önerilir. Ertesi gün hapı adet döngüsünün herhangi bir gününde, adetinizin geciktiği durumlar dışında alınabilir

Ertesi gün hapını aldıktan sonraki 3 saat içinde kusma veya ishal durumunda, hemen başka bir hapın alınması önemlidir. Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, kullanmayı bırakmanıza gerek yoktur.

Ertesi gün hapını kullandıktan sonra bir sonraki adetin başlangıcına kadar prezervatif veya diyafram kullanılması önerilir.

Ertesi gün hapı acil durumlarda, istenmeyen gebelik riskinin olduğu her durumda kullanılmalıdır ve aşağıdaki durumlarda önerilir:

Hamilelikten kaçınmak için, ertesi gün hapı, korunmasız yakın temastan veya düzenli olarak kullanılan doğum kontrol yönteminin başarısızlığından sonra, mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır.

Ertesi gün hapını kullandıktan sonra bir kadın baş ağrısı, mide bulantısı ve yorgunluk yaşayabilir ve birkaç gün sonra aşağıdaki gibi başka belirtlilerde da yaşayabilir:

Bu belirtiler ilacın yan etkileri ile ilişkilidir ve adetlerin bir süre düzensiz olması normaldir. İdeal olan, bu değişiklikleri gözlemlemek ve mümkünse adetin özelliklerini günlüğünüze veya cep telefonunuza yazmaktır, böylece jinekoloğa daha doğru bilgiler verebilirsiniz.

İstenmeyen gebeliği önlediği belirtilmesine rağmen, ertesi gün hapı cinsel ilişkiden sonraki 72 saat içinde alındığında %100 etkili değildir. Ancak aynı gün alındığında kadının hamile kalması pek olası değildir, ancak bu ihtimal vardır.

En mantıklısı adetin gelmesini birkaç gün beklemektir ve gecikme durumunda eczaneden satın alabileceğiniz gebelik testi yaptırabilirsiniz.

Ertesi gün hapının işe yarayıp yaramadığını bilmek için, adetinizin 7 günden fazla olmayan bir gecikmeyle beklenen tarihte başlaması gerekir. Bu olmazsa, olası bir hamileliği önlemek ve adet gecikmesinin ertesi gün hapının bir yan etkisinden kaynaklandığını doğrulamak için hamilelik testi, eczane veya kan testi yapılması önerilir.

Ertesi gün hapının yaygın yan etkilerinden biri, beklenenden 5 ila 7 gün sonra başlayabilen adetin gecikmesidir.

Ertesi gün hapı ayın her günü etkilidir, ancak bu etki, özellikle hapı almadan önce yumurtlama meydana gelmişse, doğurganlık döneminde daha az olabilir.

Bunun nedeni, ertesi gün hapının yumurtlamayı engelleyerek veya geciktirerek çalışmasıdır ve zaten meydana geldiyse, hapın artık bu etkisi olmayacaktır. Ancak ertesi gün hapı yumurta ve spermin fallop tüplerinden geçmesini de zorlaştırır ve spermin servikal mukusa nüfuz etmesini zorlaştırır, bu da bazı durumlarda bu mekanizma ile hamileliği önleyebilir.

Bu konu ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Bir kişi acil doğum kontrol yöntemi olarak ertesi gün hapını aldıysa ve ertesi gün tekrar korunmasız cinsel ilişkiye girdiyse, hamile kalma riski vardır. Bunun nedeni, bu hapın normal bir doğum kontrol yöntemi olarak çalışmaması, yaptığı şey, hapı kullandıktan sonra meydana gelmiş olabilecek yumurtlamayı engellemek veya geciktirmektir.

Bu hapın normal kullanımının kısırlığa, fetal malformasyona veya dış gebeliğe neden olabileceğine dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur.

Ertesi gün hapının hamileliğin ilk üç ayında alındığında teratojenik etkileri olduğuna, yani fetüsün gelişimini ve büyümesini etkilediğine dair herhangi bir kayıt bulunmamaktadır.

Aynı şekilde, ertesi gün hapı başarısız olursa ve hamilelik meydana gelirse, bu hap, fetüsün en savunmasız olduğu aşama olan fetüs gelişmeye başlamadan çok önce alındığından olur.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

İp Atlamanın Faydaları

Bakır Spiral Nedir, Yan Etkileri Nelerdir?