Grip Aşısı Nedir, Ne Zaman Olunur?

Grip aşısı aslında gripten korumak için kullanılan bir koruma yöntemidir. Her ne kadar doğal tedaviler ile grip tedavisi yapmak istesek de bazen aşı mecbur kalmaktadır. Grip aşısı nedir? Sorusunun cevabını kaleme aldık.

İlginizi çekebilir: Dudak Yemek Zararlı mı? Dudak Yeme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?

Grip; nezle, korona, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla sıkça karıştırılan bir hastalıktır. Grip genellikle soğuk havalarda görülen bulaşıcı etkisi olan hastalıktır. Aksırma tıksırma sırasında çıkan küçük sıvılar bu hastalığın yayılmasına sebep olup çıkan sıvının kişinin burun boğaz yoluyla akciğerine yerleşmesiyle ortaya çıkar.

Grip belirtileri arasında  öksürük, burun akıntıları, ateşli olma durumu, boğazda meydana gelen ağrılar, bada çekiliyormuş hissi, halsizlik, nefes darlıkları, bazı eklem ağrıları sık görülür. Grip belirtilerinin hepsi aynı anda görülmese de kişi grip olabilir. İyileşme süresi 1-2 haftaya kadar sürebilse de ilk iki gün şiddetini gösterir ve yavaş yavaş azalır.

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkan grip 1-2 hafta sürsede griple beraber zatürre gibi bazı hastalıklar da meydana gelebilmektedir. Gripten korunmanın en etkili çözümü 6-9 ay etkisi süren grip aşısıdır. Grip aşısı kişinin hastalığı daha hafif atlatmasını ve hastalığa yakalanma riskini azaltmayı sağlar. Grip aşısı her yıl değişir çünkü grip virüsü yapısını değiştirebilir.

Grip aşısı içeriği ve aşı olma zamanı her yıl değişse de genellikle ekimde başlar ve aralık ayı gelmeden bitmiş olur. Öncelikli olarak riskli bireyler grip aşısı olmaktadır.  Her yıl tekrar grip aşısı olmanız gerekmektedir. Çünkü grip virüsü her yıl yapısını değiştirir ve grip aşısı etkisi 6-9 ay sürer.

Grip aşısı olacak kişinin doğumu sonrası 6 ay geçmiş olması gerekmektedir. Grip aşısı olup olmayacağını E-Nabız’ dan öğrenebilirsiniz.

Aşılar besin değeri taşımadığı sürece orucu bozmaz. Her yıl grip yapısını değiştirdiği içinde grip içeriği de değişmektedir. Grip aşısı olmadan önce içeriğinde besin değeri taşıyıp taşımadığını öğrenmeniz gerekmektedir.

Grip aşısının sizi gripten koruma oranı %60 ve %80 değişmektedir. Bu durum yaşınıza veya genel sağlığınıza bağlı olarak değişebilir. Grip aşısı gribe yakalanmaktan hem sizi korur hem de kolay atlatmanızı sağlar.

Grip aşısı özellikle kış aylarında ortaya çıkan grip salgınından kişiyi olabildiğince korur. Grip aşısı olduktan sonra grip aşısına yakalanırsanız gribi oldukça çabuk ve kolay atlatırsınız. Böylece gribin yanında gelebilecek zatürre gibi hastalıklarla karşılaşmaktan da kurtulursunuz.

Her yıl içeriği değişen grip aşısının kimlere uygulanacağı aile hekimi tarafından her sene belirlenmektedir. Sağlık ocaklarına giderek grip aşısı olabilirsiniz.

Grip aşısı ücretli bir aşıdır. Grip aşısı fiyatı şuan 117 lira olsa da her yıl aşının değişmesiyle beraber yenilenir.

Grip aşısı olmanın en uygun zamanı gribe yakalanmadan salgın döneminde yaptırmaktır. Grip olduğunuzu farkettiğinizde grip aşısını ertelemeniz gerekebilir. Ama doktorunuza danışmakta fayda vardır.

Grip aşısının,  alerjiden korumak veya önlemek ile ilgili bir faydası bulunmasa da, gribin tetiklediği kronik nefes darlığına ve astım hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.

Grip aşısı içerisindeki bir maddeye alerjiniz yok ise; polen alerjisi, arı alerjisi, kedi alerjisi vb. alerjileriniz olsa bile grip aşısı olabilirsiniz. Fakat protein veya yumurta aşınız varsa grip aşısı olamazsınız. Grip aşısı sonrası alerjiye benzer semptomlar olsa bile bu normal bir aşı etkisi olabilir. Fakat yine de artarsa doktora gözükmenizde fayda vardır. Daha önce grip aşısı olmuş ve alerjik reaksiyonlar gösterdiyseniz grip aşısına alerjiniz olabilir ve ikinci defa yaptırmamalısınız.

Grip aşısı sonucu bazı yan etkiler nadirde olsa gözükebilir. Bunlardan birisi de ateştir. Ateş gözüküyorsa birkaç gün içinde son bulacaktır. Aşı üzerinden maksimum 1 hafta geçtikten sonra bile ateşiniz varsa doktora gözükmenizde fayda vardır.

Her yıl yenilenen grip aşısının kimlere yapılacağı aile ekimin tarafından belirlenmektedir. Aile hekiminiz riskli kişilere öncelikli olarak grip aşısını yazacaktır. Grip aşısını sağlık ocağına gidip olabilirsiniz.

Grip aşısı genel olarak herkese uygulansa da bazı durumlarda grip aşısı olunmaması gerekebilir. Antibiyotik tedavisi görme grip aşısı olmaya engel değildir. Fakat yine de antibiyotik kullandığınızı doktorunuza bildirmenizde fayda vardır.

Adet dönemindeyken grip aşısı olunabilir. Adetli olmak grip aşısına engel değildir.

Aşılar açıldıktan hemen sonra kullanılmalıdır. Buzdolabında aşı saklamak istiyorsanız 2 ve 8 derece arasında muhafaza etmelisiniz. Aynı şekilde grip aşısını da 2 ve 8 derece arasında muhafaza etmelisiniz.  Bu dereceler dışında saklandığında aşılar etkisini kaybetmektedir. Grip aşısının buzdolabında kaç gün saklanacağına dair bir bilgi olmasa da grip aşısının her salgın döneminde grip yapısı değiştiği için yenilendiği bilinir.

Grip aşısının nadiren de olsa yan etkisi nadirde olsa görülmektedir. Bu yan etkiler arasında ciddi baş ağrısı bulunmamaktadır. Ama nadirende olsa hafif bir baş ağrısı görülebilir.

Genel olarak grip aşısı herkese yapılabilse de bazı durumlarda yapılamaz. Bu durumlardan birisi de bebeklerin 0-6 aylık dönemidir. Bu aylar bitene kadar bebek grip aşısı olamaz. 0-6 ay sonrası bebek grip aşısı olabilmektedir.

Grip aşısının nadiren de olsa yan etkisi olmaktadır. Bu yan etkiler birkaç gün sürebilir. Maksimum 1 hafta gibi bir süre sürerse doktora görünmenizde fayda vardır. Bu yan etkiler;

olarak sıralanabilir. Bu yan etkiler nadir ve oldukça hafif oluşur.

Grip aşısı gripten korunmak ve hafif atlatmak için yapılan bir aşıdır. Grip aşısı genel olarak herkese yapılabilse de bazı durumlarda yapılamaz. Bu durumlar 0-6 aylık bebekler için geçerlidir. 3 aylık hamile olanlarda grip aşısı olamaz. Protein veya yumurta alerjiniz varsa grip aşısı olmanız sakıncalıdır ve yapılmaz. Ateşiniz varsa doktorunuz bahsetmelisiniz. Daha önce grip aşısı olmuş ve alerjik reaksiyonlar gösterdiyseniz grip aşısına alerjiniz olabilir ve ikinci defa yaptırmamalısınız. Akut hastalığına sahipseniz grip aşısını ertelemeli ve doktorunuza haber vermelisiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Bactrim Şurup Ne İşe Yarar, Yan Etkileri Neler?

Kemik Erimesi Neden Olur, Belirtileri Neler?