Konut bahane rant şahane

Evet hep mağara insanlarının suçu şu barınma sorunu.

Onlar yerleşmemiş olsalardı mağaralara, belki bizler de barınaksız yaşardık doğada. Kim bilir?

Antalya..

Güzel şehrimizde barınma krizi karanlık bir sis bulutu gibi vatandaşın tepesinde.

Vaktiyle ev alabilen şanslı sayılır.

Tabii bu ekonomik koşullarda yetiştirememe derdiyle elindekini de satıp savmadıysa.

Geçmişi hatırladım. Öncelikli duaydı ”Allah’ım, kendimize ait  başımızı sokacak bir yuva ver..”. Ev sahipleri kaprisliydi, bunalırdı insanlar.

O zamanlarda da geçim zordu, genellikle evlere tek maaş girerdi.

Şimdi hanelerde 2 kişi çalışınca bile,  bırakın konut edinmeyi, geçim anca..

O dönemlerde et alamazsan, tavuk alamazsan, yumurta-süt alamazsan alternatif olarak ekmeğe, meyveye, sebzeye, bakliyata dönerdin yüzünü açlık ihtiyacını/ gıda ihtiyacını giderirdin. Tencere kaynardı öyle ya da böyle. Çalıştığın maaşa, emekli maaşına göre de başını sokacak mutlaka kiralık bir ev bulurdun. En azından bir çatın olurdu kısacası.

Geldiğimiz nokta;  maaşlar kiraların ya altında ya da ucu ucuna..

Bırakın eğitimi falan, hele ki kültürel faaliyetleri.

Vatandaş başını sokacak ev bulamıyor. Ev mi yok? Ev çok.

Ama ortada bir de rant denen olgu var. Antalya gibi yabancı ikametinin bol olduğu bir şehirde kiralar, konut fiyatları uçmuş vaziyette. Yanlış anlaşılmasın yabancı düşmanı değilim. Lakin kendi hakkımızı da yedirmememiz gerektiği bilincindeyim.

Lüks semtler olarak görülen Lara, Konyaaltı gibi yerlerde vatandaş zaten oturamıyor artık. Yurtdışına çıkmaya gerek yok, yurtdışı ayağınızda.  Yavaş yavaş çeperlere çekiliyordu zaten vatandaş, uygun bulduğu mahallere. Şimdi uygun mahal bile kalmadı. Düne kadar oturmak istemediğiniz semtlerde bile ev kiraları ateş pahası.

Ev sahipleri eski kiracılarını çıkartmak için gayrette, kiracılar ne yapacaklarını şaşırmış vaziyette. Konu para.. Dünya artık paranın dünyası.

Bir de işin ayrı bir yüzü var ki şahane. Kiraların bu denli yüksek olması hasebiyle ev sahipleri de  vatandaşımıza ev kiralarken tereddütteler. “Ya ödemezse? Bu Türk, ne kazanacak ki, nasıl geçinecek nasıl kirayı ödeyecek ki?” Malum maaşlar belli.

Muratpaşa Belediyesi’ nin katkılarıyla TÜKONFED sunumuyla ASSİM’ de 22 Aralık’ta düzenlenen panelde  barınma krizi ve konut hakkı masaya yatırıldı.

Açılış konuşmasını yapan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Hak temelli yaklaşım çok önemlidir ve esastır. Piyasa temelli yaklaşımla hak temelli yaklaşım arasında uçurum vardır. Hak temelli yaklaşım bütün insanların konut hakkı ve barınma hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkar” İfadesini kullandı.

Evet, barınma; hem anayasal hakkımız, hem de en temel insan haklarındandır.

TÜKONFED sunumunda devam eden panelde konutlarla ilgili icra takiplerinin hızla arttığı, icra dosyalarının kabardığı dile getirildi.

Şikâyetlerin istatistikleri paylaşıldı.  Kiracılardan gelen şikayetlerin %51’inin şikayeti zam.

Ev sahipleri de şikayetçi. Bu şikayetlerin%48’ini “ihtiyacım var” şıkkı oluşturuyor. Kimi yükselen ev kiraları sebebi ile “ben de kira ödüyorum” diyor, kimi “kızım oğlum evlenecek kiracı çıksın” diyor.

Bu arada, panelde TÜKONFED Emlak Komisyonu üyesi Kemal Akgül bu artışların sadece yabancı girişine bağlanmaması gerektiğini ifade etti. Antalya’da rantı gören başka şehirden yatırımcılar, Antalya’da ev alıyor ve yatırım yapıyormuş. Konut rant kaynağı. Konu rant.

Aynı panelde iki vatandaşımız da söz aldı. Şehrin eski binalarının olduğu bir semttir Deniz Mahallesi. Her iki vatandaşımız da buradandı. Kentsel dönüşüm sebebi ile evlerini boşaltmak zorundalar. Kentsel dönüşümde kira yardımı olarak verilen tutar 1.086TL’ymiş düne kadar. Yeni revize ile 1.400 TL olacakmış. “1.400’ e değil ev, kömürlük bile yok “ diyorlar. Doğru mu? Doğru. Nerede kalacak bu insanlar? Evleri boşaltmak zorundalar. Nereye gidecek, ne yapacaklar? Tek başlarına olsa neyse, hani bir de çoluk çocuk varsa, okuyorsa burada ne olacak? Darmadağın insanlar.. Dağılacak aileler.

Çözüm bulamıyorlar.

Konut fiyatlarındaki, kiralardaki artışın yaklaşık %400 civarında olduğu dile getiriliyor. Düşündüm.

Yaklaşık 2 sene önce Hurma’da, Liman tarafında bile 550.000 TL ye ev bulabilirken, bugün Hurma tarafında konut fiyatları 2.000.000 TL ve üstü. Liman tarafına ise hiç girmeyelim.

Diğer muhitler de benzer şekilde. Ev almak artık sıradan vatandaş için bir hayal.

Eskiden emekli ikramiyeleri ile ev ve araba alınırdı. Merak ettim birden ne, nasıl gelişmiş.

Hürriyet Gazetesi’nin internet sayfasında 25 Aralık 2005 tarihli “Devlet memurunun ev sahibi olması hayal” başlıklı yazısı ilişti gözüme.

Yıllara göre alınan emekli ikramiyesi ile konut alımını karşılaştırmış.

1982 de aldıkları emekli ikramiyesi ile 1,49 konut alabilirken (emekli ikramiyeleri ile geçmişte alınabilen bir ev ve bir arabasına tekabül ediyor muhtemel),

1985’te 1,15 konuta geriliyor.

2000 yılında 0,79’a( artık emekli ikramiyesi bir ev almaya dahi yetmiyor, az bir eksik kalıyor)

2005 yılında rakam 0,33’ e düşüyor.

Her geçen yıl emekli ikramiyeleri ile konut alım rakamları arasındaki fark büyüyor.

Günümüzde ise emekli ikramiyesi ile konut alımı sadece bir hayal.

Kira? Daha düne kadar 500-1000TL, 1500-2000 TL’ye oturduğumuz evlerin bugünkü kiraları almış başını gitmiş.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın atsovizyon.org.tr linkine gözüm ilişti.14 Ekim 2021 Aylık göstergeler-genel haber niteliğindeki “Antalya’daki yüksek kira artışı” başlıklı haberine baktım.

Pandeminin olduğu, konut satışları ve kiraları vurduğu o meşhur dönem.

Antalya’da ilçeler de dahil ortama kiranın 2.839 TL olduğu ifade edilmiş( Konyaaltı 3.676TL, Muratpaşa 3.048 TL, Kepez 2094TL).

Haber Ekim 2021..

Bugün; Konyaaltı’nda ev arkadaşı arayan ya da oda kiralayan bile yok neredeyse bu fiyatlara.

3000-4000TL’e kiralık daire nerede? İlanlara, çevrenize bakın.

Asgari ücret 5500TL, yeni açıklanan net ;8.506TL (80 kuruşu da var bu arada).

Oturulacak bir ev arıyorsanız ailenizle birlikte, üzgünüm, minimum 6-7.000 TL’den başlıyor kiralar bugün itibarıyla. Tavanı yok, açık kalmış. Çık çıkabildiğin kadar yukarıya.

Emekli maaşlarının durumu belli, ücretli çalışanın durumu belli.

Panelde ifade edildiği üzere, bu konunun çözümü için kiralarda tavan fiyat uygulaması veya konutun belediye rayiç bedelinin belli bir oranı kadar kira sınırlaması yapılması hususunda öneriler geliştirilmiş, ancak sonuç alınamamış.

Evet, barınma hakkı temel haktır. Hem anayasal hakkımızdır, hem de evrensel insan hakkıdır. Bu ekonomik koşullarda  barınma sorunun çözülmesi ve mutfaklardaki yangının bir an önce  söndürülmesi en acil ve öncelikli konudur.

Enflasyon, işsizlik, göç sorunu, pandemi bakiyesi, savaşın etkileri, her şey sebep. Artan bunca fiyatlara rağmen, maaş artışlarının bunların gerisinde kalması, yetişememesi sorun. Gelir paylaşımındaki eşitsizlik sorun. Konutların rant olarak görülmesi ayrıca başlı başına sorun.

Sorunlar ortada, açık seçik, herkesin gözü önünde.

Vatandaşlar zorda, kiracılar çare aramakta.

Peki çözüm? Çözüm sağlayacak plan, proje nerede? Ve en önemlisi çözüme yönelik uygulama nerede?  

Ne olacak bu vatandaşlarımızın hali?

Ne olacak bizim halimiz?

Bu topraklar bizim değil mi? Nereye doğru, niçin ve neden gidiyoruz, kim gönderiyor bizi?

 

 

 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Tarımın ‘Altın’ı destek arıyor

Kırcami’de tapu için son adım