Küme tipi baş ağrısı neden olur, evde nasıl geçer?

Küme tipi baş ağrısı sadece tek tarafta ortaya çıkan genellikle sosyal aktiviteleri kısıtlayan bir durumdur. Bu durumun neden olduğunu merak edenlerin akıllarında küme tipi baş ağrısı neden olur? Sorusu uyanmaktadır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte sigara ve alkol kullanımının oldukça tetikleyici olduğu biliniyor. Küme tipi baş ağrısı tedavisi ise doktorunuz size özel olarak yazdığı bir ilaç ile sağlanacaktır. Yani küme tipi baş ağrısı ilaç kişiye özgüdür.

İlginizi çekebilir: Bakterilerin neden olduğu hastalıklar

Küme tipi baş ağrısı çok rahatsız edici bir durumdur ve ataklarla ortaya çıkmaktadır. Sadece tek tarafta ortaya çıkan, ağrı ile aynı tarafta göz arkasında ve çevresinde ağrı, burun akıntısı ve başka bir şey yapamama ile karakterize yoğun baş ağrısı ile karakterizedir. Ağrı oldukça şiddetli olduğu için aktiviteler genellikle yapılamamaktadır.

Küme tipi baş ağrısının tedavisi yoktur, ancak nörolog tarafından belirtilen tedavi semptomları hafifletmeyi ve atak sıklığını azaltmayı amaçlar ve steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar, opioidler gibi bazı ilaçların kullanımı ve bazı durumlarda gerekli olabilir.

Küme baş ağrısının semptomları oldukça rahatsız edicidir ve kişi yaklaşık 15 ila 20 gün boyunca günde 2 ila 3 kez şiddetli baş ağrısı atakları yaşayabilir. Ek olarak, bu bölümlerden en az birinin gece boyunca, genellikle uykuya daldıktan 1 ila 2 saat sonra meydana gelmesi yaygındır. Genellikle küme baş ağrısının göstergesi olan diğer belirtiler şu şekildedir:

Krizin ne zaman sona ereceği bilinmiyor, ancak bazı insanlar baş ağrılarının daha aralıklı olmaya başladığını, günde daha az bölümle, tamamen kaybolana kadar, ancak aylar veya yıllar sonra geri döndüğünü bildiriyor. Ayrıca aylar sonra yeni bir krizi neyin tetikleyeceğini bilmek mümkün değil.

Çoğu hastada stres ve yorgunluk krizlerin başlamasıyla ilişkilidir, ancak bu gerçeğin bilimsel bir kanıtı yoktur. Bu tip migrenin ortaya çıkmaya başladığı yaş 20 ila 40 yaşları arasındadır ve nedeni bilinmemekle birlikte hastaların çoğu erkektir.

Küme baş ağrısının nedenlerinin, uyku ve uyanıklık zamanını düzenleyen sirkadiyen döngü ile ilgili olduğu düşünüldüğü için hipotalamusun işlev bozukluğu ile ilgili olduğuna inanılmaktadır, ancak buna rağmen tedavisi henüz bulunamamıştır ve nedenleri bulunamamıştır. 

Küme baş ağrılarının tedavisi nörolog tarafından yönlendirilmelidir ve ağrının yoğunluğunu azaltmayı ve krizin daha kısa sürmesini sağlamayı amaçlar. Bu nedenle doktor nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, triptanlar, ergotamin, opioidlerin kullanımına ve kriz zamanlarında %100 oksijen maskesi kullanımına işaret edebilir.

Krizler geceleri daha yaygın olduğundan, kriz dönemi başladığında bireyin evde oksijen torbası bulundurması iyi bir ipucudur. Böylece ağrılar önemli ölçüde azalır ve daha katlanılabilir hale gelir. Yatmadan önce 10 mg melatonin almak da semptomları hafifletebilir ve alevlenme riskini azaltabilir.

Ayrıca hasta herhangi bir alkollü içecek veya sigara içemez çünkü bunlar hemen baş ağrısını tetikleyebilir. Ancak kriz dönemi dışında kişi alkollü içecekleri yeni bir kriz dönemini tetiklemeyeceği için sosyal olarak tüketebilir.

Ağrı kesici sağladıkları faydalarına rağmen, küme baş ağrıları için reçete edilen ilaçlar yan etkiler olarak bulantı, baş dönmesi, halsizlik hissi, yüzde kızarıklık, başta ısı, vücutta uyuşma ve karıncalanma olabilir.

Ancak oksijen maskelerinin hasta oturarak ve öne eğilerek 15 ila 20 dakika kullanılması, ağrının 5 ila 10 dakikada hızlı bir şekilde giderilmesini sağlar ve hastada eşlik eden solunum yolu hastalıkları olmadığında hiçbir yan etkisi olmaz.

Parasetamol gibi yaygın ağrı kesicilerin ağrıyı hafifletmede hiçbir etkisi yoktur, ancak ayaklarınızı bir kova sıcak suya batırmak ve yüzünüze buz paketleri yerleştirmek evde iyi bir çare olabilir çünkü bu beyindeki kan damarlarının kalibresini azaltır. Ağrıyla mücadelede çok faydalıdır.

 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Dishidroz nedir, neden olur, nasıl geçer?

Sürekli baş ağrısı neden olur, nasıl geçer?