MMO’dan siyasi partilere çağrı

 

Haberimizvar – MMO Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, yaklaşan seçimler öncesi siyasi partilere çağrı yaptı. Atmaca şunları söyledi: Yaklaşan genel seçimler öncesi partilerin hukuktan ekonomiye, şehirleşmeden sağlığa birçok alanda politikalar oluşturarak programlarına aldıkları görülmektedir. Önümüzdeki sürecin en önemli konularından biri ise milli eğitim ile çalışma ve sosyal güvenlik alanını yakından ilgilendiren mavi yaka çalışan olarak da isimlendirilen ara eleman konusundaki hem vasıf hem de nicelik boyutlu sorunlardır ve öncelikli olarak ele alınmalıdır. Meslek liseleri ve meslek yüksekokullarından mezun tekniker, teknisyen ya da çeşitli kurum kuruluşlarca belgelendirilen usta ve işçilerden oluşan ara elemanları hem yüksek kalitede yetiştirecek hem de planlı istihdamını sağlayacak politikalara hızla geçiş sağlanmalıdır.

 

Kaliteli mühendislik faaliyetleri için vasıflı mavi yaka önemli

Mavi yakalı çalışanlar özellikle teknik faaliyetlerin kusursuz sürdürülmesinde mühendisler için son derece önemli ekip elemanlarıdır.Özellikle makine üretim ve inşaat sektöründen alınan geri bildirimler vasıflı ara eleman ihtiyacının günden güne arttığını göstermektedir. Üretim sektöründe makine operatörü, kaynakçı veya montaj elemanı gibi ara elemanlara, inşaat sektöründe ise hem yapısal hem de tesisat kurulumları için nitelikli elemanlara ulaşmak gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Sıkıntı öyle boyuta ulaşmış gözüküyor ki sokaklardaki ilan panoları hatta otobüs arkası reklamlarda ara eleman ilanlarına rast gelinmektedir.

İşin niteliği ile çalışanın vasfı uyumlu olmalıdır

İşin niteliği ile çalışanın vasfının uyumlu olması bu süreçte esas olmalıdır. Ara eleman temininde oluşan sıkıntılar bu uyumu bozan girişimlere de sebep olabilmektedir. Sanayi bölgelerinde makine operatörlüğü için 4 yıllık fakülte mezunlarına yapılan iş teklifleri bunun göstergesidir. Fakülte mezunları bu konuda haklı olarak son derece tepkililerdir ve eğitim aldıkları alan ve vasıfta bir işte istihdam ısrarında son derece haklılardır. İşin ve çalışanın vasfının uyumsuz olduğu bir çalışma kültürüne asla müsaade edilmemelidir. Bu bakımdan önümüzdeki süreçte hem milli eğitim hem de çalışma ve sosyal güvenlik alanında atılacak adımlar ve oluşturulacak politikalar önem arz etmektedir ve parti programlarında kapsamlı bir şekilde ele alınmalıdır.

Milli eğitim ile çalışma ve sosyal güvenlik boyutlu ortak faaliyet planı gerekli

Çözüm için milli eğitim ile çalışma ve sosyal güvenlik boyutlu 2 adımlı faaliyet planı gereklidir. Öncelikle ara eleman eğitimi için öğrenci seçiminde iyileştirmeler sağlanmalıdır. Ortaokul düzeyinde ders geçme sistemi tekrar ele alınarak, yapılacak planlamalar doğrultusunda belli sayıda öğrencinin teknik liselere oradan da yine başarı esaslı olarak niteliklerini arttıracak şekilde meslek yüksek okullarda eğitim alması sağlanmalıdır. Bir taraftan da günümüz koşullarına uygun eğitim programları için gerekli yenileme çalışmalarına hız verilmelidir. Hatta okullar ile sanayi işbirlikleri temin edilerek öğrencilerin eğitim aşamasında planlı, organize ve izlenebilir bir staj dönemi geçirmesi sağlanmalıdır. Sosyal adalet boyutunda ise işin niteliğine uygun vasıfta kişinin istihdamı için gerekli planlamalar çalışma ve sosyal güvenlik kapsamında yapılarak söz konusu 2 adım birleştirilmeli ve kısa sürede çözüm sağlanmalıdır. Aksi takdirde sanayide imalat sektöründe kalite ve üretim boyutunda, bina sektöründe de özellikle kalite boyutunda yaşadığımız sıkıntıları aşmamız zor görülmektedir.”

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Tiyatro sahnesinde evlilik teklifi

Tiyatro sahnesinde evlilik teklifi

Mavi Kelebeklerin bileği bükülmüyor

Mavi Kelebekler’in bileği bükülmüyor