Narsisizm Nedir? Narsist Partnerle İlişki Nasıl Olur?

Narsisizm nedir, narsist partnerle ilişki nasıl olur? Narsisizmin kökeni Narkissos’tan gelir. Narkissos ise Yunan mitolojisinde bilinen yakışıklı avcıdır. Ekho da kendisini seven insanların sevgisine karşılık vermeyen bir peri kızıdır. Ekho bir gün Narkissos ‘u görerek ona aşık olur. Fakat Ekho aşkına karşılık bulamaz ve günden güne güne eriyerek kötüleşir. Ölen Ekho’nun ardından tanrılar üzülerek Narkissos ‘a ceza vermeyi düşünürler. Bir gün Narkissos, av sonrasında dinlenmek için bir nehrin kenarında su içer. Nehre eğildiği sırada, sudan yansıyan yüzünü, vücudunu görür. Kendisinde gördüğü güzelliği izlemeye doyamaz ve adeta donup kalır. Aç ve susuz şekilde bu güzelliği izlerken ölüme doğru gider ve o da Ekho gibi günden güne erir. Bu durumdan sonra Narkissos ‘un öldüğü yerde Nergis çiçeği açar.

İşte narsizm sözcüğünün kökeni bu efsaneye dayanır. Narsisistik kişiliğe sahip olan insanlar, etrafındaki insanların kendisini takdir etmesini ve hayranlık duymasını isterler. Bulundukları ortamda ilgi odağı olmayı beklerler. Bir tartışma esnasında sürekli haklı taraf olmak isterler. Diğer insanların duygu, düşünce ve ihtiyaçlarını göz ardı ederler. Narsist birey, partnerinin kendisinden daha başarılı olmasını istemez.

Her insan çevresi tarafından ilgi görmeyi ve özel hissetmeyi isteyebilir. Çünkü bu özel hissetme durumu, bireyin kendisine olan güveninin artmasına katkıda bulunur. Ancak bu ilgi ihtiyacının düzeyi ve şiddeti de oldukça önemlidir. İlgi ihtiyacının ilişkideki sağlık sınırlarını aşması, yani narsisiszm düzeyine gelmesi bireyin aile ilişkileri, arkadaşlık ilişkileri, romantik ilişkiler gibi alanlara zarar vermeye başlayabilir.

Narsist partnerle ilişki, kişiyi yorabilir ve ilişkiyi yürütürken zorlanmasına sebep olabilir. Çünkü narsisistik birey, partnerinin duygu ve düşüncelerini önemsemez, karşı taraftan sürekli ilgi ve hayranlık bekler. Narsisistik birey, kendisini partnerinden daha üstün görme eğilimine sahiptir. Narsisistik birey, partnerinin kendisini yetersiz hissetmesine sebep olur.

Sağlıklı bir ilişki içerisinde her iki bireyin de ihtiyaçları vardır ve bu ihtiyaçlar göz ardı edilmez, önemsenir. Narsisistik bir partnerle olan ilişkide, partner sizin duygu ve ihtiyaçlarınızı görmezden gelebilir ve sınırlarınıza müdahale edebilir. Böyle bir durumda, bireyin sınırlarını koruması değersiz hissetmesine engel olabilir.

Narsist partnerle ilişkide, bireyin korumaya çalıştığı sınırlarına partner şaşırabilir ve tepki gösterebilir. Hatta bazen sınırlarınızı kabul etmeyebilir. Ancak bu durumda, kişinin aldığı kararlarda net olması önem teşkil eder. Bir bahçede konan sınırlar, korumaya alınan çiçeklerin zarar görmesini önlemek içindir. Bu bahçe sınırları, çiçeklerin zarar görmesini önlemeye çalışır ve onların daha güzel açmasını sağlar.

Narsist partnerle ilişkide, birey partnerine karşı “düzelir, değişir“ gibi düşüncelerle yaklaşabilir. Ancak bu durum her zaman mümkün olmayabilir ve bireyin daha çok kırılıp hayal kırıklığı yaşanmasına sebep olabilir. Çünkü önemli olan partnerin de bu davranışlardan rahatsız olarak değişimi istemesidir. Ancak partnere yardımcı olmak için, partnerin kendi davranışları hakkında farkındalık kazanmasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda da bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Narsist partnerle ilişki, birey bir süre sonra kendisini yıpranmış ve duygusal anlamda kötü hissedebilir. Bu süreçte birey bir uzmandan destek almayı ihmal etmemelidir.

İlginizi çekebilir: Hayır Diyememek ve Hayır Diyebilmenin Yolları

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Antalya, dünyaca ünlü şefleri ağırlayacak

Antalya Haberleri: Antalya, dünyaca ünlü şefleri ağırlayacak

Tarihi Elmalı Yağlı Güreşleri başlıyor

Elmalı Haberleri: Tarihi Elmalı Yağlı Güreşleri başlıyor