POYD ÜYELERİ İFTARDA BULUŞTU

POYD ÜYELERİ İFTARDA BULUŞTU

Antalya İl Kültür ve  Turizm Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker ve AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu’nun da katıldığı yemekte  bir konuşma gerçekleştiren POYD Başkanı Hakan Saatçioğlu, hem 2024 turizm sezonu beklentisini hem de son yılların eleştiri konusu olan Her Şey Dahil sistemi ile ilgili düşüncelerini paylaştı. 

“Öncelikle bugün burada,  bizleri misafir eden The Marmara Antalya Genel Müdürü  Agah Öcal’a  ve tüm ekibine çok teşekkür etmek isterim” diyerek konuşmasına başlayan Başkan Saatçioğlu, daha sonra 2024 turizm sezonu beklentilerini açıkladı: 

Antalya’daki hedefimiz 17 milyon turist!

“2024 turizm sezonu, hepimiz için planladığımız gibi umut verici başladı. ITB Berlin ve MITT Moskova’da görmüş olduğumuz yoğun ilgi ve erken rezervasyon talepleri, hepimizi heyecanlandırdı. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un, 2024 yılı için belirlemiş olduğu, 60 milyar dolar ve 60 milyon turist hedefini, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı sürece tutturacağımızı düşünüyorum. 2024, Antalya’daki hedefimiz ise 17 milyon turist olup, gelen erken rezervasyon akışlarını göz önünde bulundurursak, bu hedefi rahatlıkla yakalayabileceğimizi düşünüyorum.2024’ün ilk iki ayında Türkiye’ye gelen turist sayımız 4 milyon 350 bine ulaştı. Antalya’ya havayolu ile giriş yapan turist sayımız ise 800 bin. Geçen yıla göre %17 artış kaydettik” 

 Başkan Saatçioğlu, konuşmasında sürdürülebilirlik ve Her Şey Dahil sistemini de değindi. 

“POYD yönetimi olarak bugünkü toplantımızda, özellikle Turizm Bakanlığımızın da üstünde durmuş olduğu, sürdürülebilirlik konusundaki enerji verimliliği ve atık yönetimi dışındaki, sürdürülebilirlik de Her Sey Dahil konusundaki, düşüncelerimizi sizler ile paylaşmak isterim. Dünyada kabul görmüş, Her Şey Dahil sistemini, en iyi uygulayan ülke Türkiye olup bu sistemi sürekli geliştiren otellere sahibiz.Fakat, otel işletmecileri olarak, Her Şey Dahil sistemini, yurt içinde ve yurt dışında pazarlarken bu konseptteki içerik ve kurallar hakkında,sürdürülebilirlik konusunu, göz önünde bulundurarak, ortak bir strateji belirleme ve düzenleme vakti gelmiştir diye düşünüyorum.Bir çok farklı ülkeden gelen misafirlerin, Her Şey Dahildeki yeme içme alışkanlıkları farklılık göstermektedir. Her birine, aynı çatı altında, Know How gerekmektedir. Bir taraftan sürdürülebilirlikten bahsederken, diğer tarafta Her Şey Dahil sistemi ile, sürdürülebilirlik ile ters düşmektedir. Bildiğiniz gibi, otellerimiz de, misafirlerimizin tükettiği her türlü yiyecek ve içecek maliyeti, bizim için öngörülen maliyettir. Çünkü misafir girişte işletmeye tüketeceği yiyecek ve içeceğin ücretini peşin olarak ödemiş bulunmaktadır. Turizm de özellikle, Her Şey Dahilde sürdürülebilirlikle ters düşen, misafirlerin masada bıraktıkları, çöpe atılan yiyecek ve içecekleri. Neden sürdürülebilirlikte israf önemlidir? Çünkü, hayatın sürdürülebilir olmasında en temel ihtiyaç: Su ve gıdadır. Biz otelciler olarak, Her Şey Dahil konseptinin kurallarını gozden gözden gecirmezsek ve yeniden  belirlemezsek, bilinçli toplumlarda ve Avrupa ülkelerinde, ilerleyen yıllarda en iyi yaptığımız Her Şey Dahil konseptinde, yerimizi koruyamayacağımızı düşünüyorum. Her Şey Dahil sisteminde, yerimizi koruyabilmek ve katma değerimizi arttırabilmek için, kurallarımızı yeniden belirlememiz şart.Burada amacımız Her Şey Dahildeki kalitemizden ödün vermek veya ürün çeşitliliğini azaltmak değil, bizim görevimiz, israfa yönelik farkındalık oluşturmaktır. “

Yıllık 7.7 milyon ton, işlenmiş gıda çöpe atılıyor!

“2021 yılında, Birleşmiş Milletler raporuna göre: Türkiye’de her yıl kişi başı 93 kg, işlenmiş yiyecek çöpe atılıyor. Bu da yıllık 7.7 milyon ton, işlenmiş gıda çöpe atılıyor demektir. Maalesef Türkiye, dünyada, en çok yemek israfı olan ülkeler arasında yer alyor. Özel hayatımızda ve iş hayatımızda, bu konuda kendimizi ve çalışanlarımızı, daha yoğun şekilde bilinçlendirmek gerekiyor.Küçük hedefler ile büyük hedefe doğru, yol almamız gerekiyor.Başlangıç hedeflerimizden biri, Ppersonel yemekhanelerinde, sıfır atığa yakın tüketim sağlamak olabilir. Yaptığımız araştırmalar da, personel yemekhanelerinde, ortalama kişi başı 60 ile 70 gram işlenmiş gıda çöpe atılmaktadır.400 personeli olan bir otelde, kişi başı 60 gram küçük görünen rakam, ayda 800 kg işlenmiş gıdaya tekâmül ediyor. Maddi boyutuna baktığımızda ise ayda yaklaşık 50.000 TL Çöpe atıyoruz demektir. “

Her Şey Dahil sisteminde kuralları net bir şekilde ortaya koymamız gerektiğini düşünüyoruz!

“Tatil süresince misafirlerimizi, sürdürülebilirlik konusunda, otellerimizde aldığımız önlemler hakkında daha iyi bilgilendirir, Her Şey Dahil sisteminde kuralları net bir şekilde ortaya koymamız gerektiğini düşünüyoruz. Hem sürdürülebilirliğe değer veren misafirler tarafından, hem de emek veren çalışanlarımız tarafından da bakmamız gerekiyor.  Sektör temsilcileri ve Bakanlığımızın önderliğinde, sürdürülebilirlikteki israf konusuna dikkat çekip, Misafirlerimizin de tatil sürecinde sisteme katılımını sağlayarak onları ödüllendirmeliyiz.”

Heyecanımızı birlik ve beraberlik ile güçlendirmemiz gerekir!

“Otel işletmecilerinin, net ve açık bir şekilde, Her Şey Dahil sisteminde kuralların belirlemesi ve gerekirse kanuni düzenlemeler getirilmesinin, zamanı gelmiştir. Pazarlama stratejilerimizi de gözden geçirmeliyiz. Otellerimizde sürdürülebilirlik konusunu da, daha çok vurgulamalıyız. Yeni Her Şey Dahil sloganımız ‘Whatever you consump, is more than all inclusive’e geçmemiz gerekir. Otellerimizde uyguladığınız her türlü sürdürülebilirliğe katkısı olan uygulamaları, bizler ile paylaşırsanız, tek bir çatı altında fikirleri toplar, sizler ile paylaşmak isteriz. Sürdürülebilirlik konusu, sadece 3-5 tesisin iyi yapması ile olmaz. Bu konudaki heyecanımızı birlik ve beraberlik ile güçlendirmemiz gerekir” 

Yemek sonunda POYD’un yeni üyeleri Onur Ataç, Timur Boyar, Mustafa Coşar, Ercan Sek, Murat Uzun ve Arif Soner Yılmaz’a üyelik beratları verildi. Daha sonra Başkan Saatçioılu, yemeğe ev sahipliği yapan The Marmara Antalya Genel Müdürü Agah Öcal’a teşekkür plaketi verdi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
TÜRSAB, TURİZM YÜZYILI İFTARINDA HEDEFLERİNİ PAYLAŞTI

TÜRSAB, TURİZM YÜZYILI İFTARINDA HEDEFLERİNİ PAYLAŞTI

AEDAŞ 2023'te 38 yeni trafo kurdu

AEDAŞ 2023’te 38 yeni trafo kurdu