‘ROTAMIZ DÜZCE’ TURİZM KENTİ OLMAYA ADAY!

Şehrin gastronomi alanındaki vizyonunu genişletmek hedefiyle çeşitli çalışmalara imza atan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, kentin tüm değerlerinin hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda bilinirliğini artırmak amacıyla “Rotamız Düzce” temasıyla bir etkinlik düzenledi. Gastronomi duayenleri, ünlü şef ve gazeteciler, “Rotamız Düzce” temalı etkinlikte bir araya gelerek şehrin doğal güzelliklerini ve gastronomik değerlerini keşfetti.

Batı Karadeniz’in antik kentlerinden Prusias ve Konuralp Bey’in mezarına ev sahipliği yapan Düzce, yaylaları, akarsuları, sahili ve kültürel çeşitliliğinin zengin bir yansıması olan gastronomik değerleriyle turizm kenti olmaya aday. Kentin gastronomi alanındaki vizyonunu genişletmek hedefiyle çeşitli çalışmalara imza atan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, şehrin tüm değerlerinin hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda bilinirliğini artırmak amacıyla “Rotamız Düzce” temasıyla bir etkinlik düzenledi.

Gastronomi duayenleri, ünlü şef ve gazetecileri Düzce’de ağırlayan Dr. Faruk Özlü, Sapanca ile Bolu arasında kalan Düzce’nin çok bilinmediğinin kaydederek şunları söyledi: “Rotalarını Düzce’ye çeviren, alanında uzman birbirinden kıymetli isimleri iki gün süre ile şehrimizde ağırladık. Kuzeyde Akçakoca ve deniz, güneyde şelaleler, mağaralar, göller ve tabiat parkıyla ülkemizin yükselen turizm bölgelerinin başında gelen şehrimizde böylesine kıymetli isimleri şehrimizde görmekten mutluluk duydum. Düzce’de yemek sanatı uzun yıllardır en güzel şekliyle icra ediliyor. Düzce’nin engin mutfak kültürünün hak ettiği şekilde tanıtılmasına katkı sağlayan misafirlerimize içtenlikle teşekkür ediyorum.”

Mutfak Sanatları Merkezi ile gastronomi eğitimleri başladı

Düzce’nin gastronomi kültürünün hem ülkemizde hem de dünyada tanınması için çalışmalarına hız verdiklerini söyleyen Dr. Faruk Özlü, Mutfak Sanatları Merkezi ile ilk adımı attıklarını belirtti. Dr. Faruk Özlü, “Düzce, çok zengin bir demografik yapıya sahip. Türkiye’de yaşayan farklı etnik grupları barındıran bir şehiriz. Biz şehrimizde bu yapıyı birleştirmeye gayret gösterdik. Düzce’de bulunan tüm etnik grupların yemeklerini bir sofrada buluşturduk ve bu zenginliği gelecek nesillere taşıyacak eşsiz bir kitap olan Düzce Yemekleri Kitabını yayınladık. Bununla birlikte Mutfak Sanatları Akademisi bünyesinde düzenlediğimiz çeşitli workshop’lar ile eğitimlere başladık. Bu adımlar kentimizin gastronomisi adına çok ciddi bir başlangıç oldu. Bundan sonra Düzce’yi gastronomi konusunda tanıtmak için daha çok çalışacağız” dedi.

Birbirinden özel isimler, Düzce’nin gastronomi rotasını keşfetti

“Rotamız Düzce” sloganıyla kurgulanan gastronomi programına; Dünya Kitap Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Faruk Şüyün, Lezzet Dergisi ve Gerçek Gündem Gazetesi Gastronomi Yazarı Reha Tartıcı, Milliyet Gazetesi Gastronomi Yazarı Zeynep Kakınç, TV 100 Haber Müdürü Neşe Toptaş, NTV Program Yapımcısı Cengizhan Kocahan, Oksijen Gazetesi Yazarı Saliha Kuşcan, Gastronomi Dergisi Yazı İşleri Müdürü Aliye Gümüş, Hürriyet Lezzetli Hayat Yazarı Ebru Erke, Sabah Gazetesi Gastronomi Yazarı İdil Çimrin, TGRT Program Yapımcısı ve Türkiye Gazetesi Yazarı Fuat Uğur, Anadolu Halk Mutfakları Araştırmacısı Yazar Nilhan Aras, Yiyecek-İçecek Danışmanı Osman Serim ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Koralı, Saray ve Kültür Tarihçisi Çağrı Başkurt, Avrupa Birliği Projeler Koordinatörü Filiz Hösükoğlu ile Ebru Baybara Demir, Eyüp Kemal Sevinç, Yalçın İnam ve Hazer Amani gibi ünlü şefler katıldı.

Düzce’nin doğa, tarihi ve gastronomi alanında önemli noktalarına gerçekleştirilen gezi rotası, Düzce Belediyesi Mutfak Sanatları Merkezi’nde (MSM) yöresel ve mevsimsel ürünlerle yapılan kahvaltıyla başladı. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ile yapılan kahvaltı programının ardından MSM’de Düzceli kadınların organik ürünlerden yaptığı yemek ve tatlılar tanıtıldı. Sonrasında da Mutfak Sanatları Akademi Mutfağı ve workshop alanları tek tek gastronomi kafilesine anlatıldı.

Düzce Belediyesi MSM programından ardından Cumayeri Rafting alanına geçen isimler, Türkiye’nin en kolay ve başlangıç seviyesi için uygun suyunda rafting yapma imkânı buldu. Pek çoğu ilk kez rafting yapan ekip, temmuz ayında rafting yapmanın keyfini çıkardı ve Düzce’nin bu özel etkinliğini herkese önerdiklerini dile getirdi.

Aydınpınar Şelalesi büyüledi

Cumayeri’nde adrenalin dolu rafting macerasının ardından, konuklar Düzce’nin güney kesiminde yer alan Aydınpınar Şelalesini ziyaret etti. Ağaçların içinde saklı bir cennet olarak nitelendirilen Aydınpınar Şelalesinde bol bol fotoğraf çektiren konuklar, Düzce’nin lezzetli peynir, kaymak ve tereyağlarını tatma fırsatı buldu.

Binef At Çiftliğinde yöresel yemekler tadıldı

Düzce’nin tam ortasında otantik ve yöresel yemekleriyle ün salmış Binef At Çiftliği’nde akşam yemeğinde bir araya gelen isimler, özellikle Kafkasların bağrından kopan ana ve aperatif yemeklerin yorumlanmasının kendilerini çok etkilediğini getirdi. Programa katılan Düzce Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce’nin tarihini günümüze kadar olan gelişimini ve göç hikayesini anlattı. Öte yandan Düzce’de barış içinde yaşayan etnik grupların dernek başkanları da Düzce’de yaşattıkları kültürleri hakkında bilgiler verdi.

Düzce’de rota bitmiyor

Gastronomi gezisinin ikinci gününde Düzce’nin Saz Köyü’nde Tekir Evi’nde bir araya gelen konuklar, doğanın içine sessizliğiyle huzur veren köyde güne kahvaltı ile başladı. Saz Köyü’ndeki kahvaltının ardından Düzce tarihinin gün yüzüne çıktığı Konuralp Antik Tiyatrosu’nu arkeologların verdiği bilgiler eşliğinde gezildi.

Konuklar, Efes ve Aspendos ile kıyaslanan Antik Tiyatro’nun kentin gelişmesinde tanıtımında çok önemli rol oynayacağı fikrinde birleşirken hemen tiyatronun yanı başındaki Yörük çadırında tarihi Konuralp Pirincinden yapılan pilavı tattılar. Düzce Milletvekili Ayşe Keşir’in de katıldığı Yörük çadırındaki sohbette, Olimpik Anneler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Kurucusu Nermin Alayıldız, kooperatifle birlikte gerçekleştirdikleri başarılı projeleri ve şehrin üretim gücüne sağladıkları katkıyı anlattı.

İlham veren yemekler…

Alanında uzman isimlerin katıldığı “Rotamız Düzce” gastronomi gezi programında, Şef Ethem Sassin’in Düzce Organize Sanayi Bölgesinde yer alan restoranında geleneksel lezzetleri modernize ederek hazırladığı tadım menüsü; şehir gastronomisinin ilham verici yönünü öne çıkardı. Karalahana Çorbası, Bademli Siyah Pirinç Pilavı ve yöresel lezzetlerden oluşan öğle yemeği kafileyi büyüledi. Düzce mutfağının geliştirilmesi ve kentin gastronomi konusunda daha da etkin hale getirilmesi için edilen sohbet, Kafkas mahalli danslarıyla renkli biçimde sona erdi.

Rotanın son durağı ise, Yeşilyayla Köyü oldu. Konuklar, Kadayıfçıoğulları At Çiftliği ve ardından da Yeşilyayla Köyü sakinlerinin misafiri olarak Kafkasya’nın özel yemeklerini tattı. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir’in katıldığı köy evinin yemyeşil bahçesinde hazırlanan bu özel yemekte, Düzce’nin İsviçre’nin coğrafyasıyla benzerliğine dikkat çekildi. Konuklar, Düzce’nin doğru tanıtılmasıyla Türkiye’nin önemli gastronomi ve gezi destinasyonlarından biri olacağı konusunda hemfikir oldu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

‘Bakan’ın adını yazıp kendine çiçek gönderen AKP’li kim?

Ketçap kutusundan uyuşturucu çıktı