TARIMIN PRESTİJ FUARI ‘HASYURT’

TARIMIN PRESTİJ FUARI HASYURT

Batı Antalya ise yaş sebzenin ambarı. Tarım, bölge ekonomisinin lokomotifi. Antalya’dan Kumluca’ya seyahat edenler bilir. Kumluca’ya yaklaşınca ilçeye hakim bir tepeden bakarsanız, üstü beyaz naylonla kaplanmış seraları deniz zannedebilirsiniz. O seralar, uçsuz bucaksız bir görüntü sergiler.

Bereketli topraklar, hava ve su, nasırlı ellerle buluşunca ortaya inanılmaz bir üretim kapasitesi çıkıyor. Bırakın Antalya’yı, ülkemizi, dünya sofralarına ulaşan domatesinden, biberine, kabağından portakalına, hıyarına kadar son derece kaliteli ürünler ortaya çıkıyor. Tabii üretmek yetmiyor. Kaliteli üretmek, ürettiğini pazarlamak, ihraç etmek, para kazanmak bu noktada devreye giriyor. Bunun için tarımın yeni teknolojilerle tanışması, buluşması, kendini geliştirmesi gerekiyor.

POTANSİYELİ 31 YIL ÖNCE GÖRMÜŞLER
Batı Akdeniz’in tarım potansiyelini 31 yıl önce gören dönemin Hasyurt Belediye Başkanı Azer Gökyar ve arkadaşları Hasyurt Tarım Fuarı’nı 1992 yılında hayata geçirdi. Vizyona bakar mısınız? Antalya’da bir beldede, 31 yıl önce Türkiye’nin ilk tarım fuarını düzenleme fikir ve cesaretini gösteren bir kadro varmış.

YENİDEN CANLANDIRDILAR
Talihsiz bir kararla 2015 yılında itibaren 7 yıl düzenlenmeyen fuar, geçen yıl Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Antalya Tarım Konseyi ve ATB Başkanı Ali Çandır, KUTSO Başkanı Fahri Özen ve Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş’ın yoğun çabasıyla tekrar düzenlenmeye başlandı.

Tabii burada neden düzenlenmediğinin ayrıntısına girecek değilim. Ama düzenlenmemesinin çok büyük eksiklik olduğunu belirtmeden geçmeyeceğim.

KIŞIN TÜRKİYE’Yİ BESLİYOR

Neden Hasyurt?

Çünkü Batı Akdeniz’de 30 bine yakın çiftçi üretim yapıyor.

Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçeleri yıl içinde 2 milyon ton yaş meyve ve sebze üretiyor. Kış aylarında ise Türkiye’deki sebze ihtiyacının 3’te birini Batı Akdeniz karşılıyor.

Sadece üretim değil bu işin bir de tedarik ayağı var. Bölgede, gübresinden ilacına, naylonundan sera malzemelerine, makine teçhizatından sulama sistemlerine, fidesine bir çok sektörü besleyen, destekleyen ciddi bir tarımsal faaliyet yürütülüyor.

Tarımın bölgede yarattığı istihdamı ise siz hesap edin.

26 NİSAN’DA KAPILARINI AÇIYOR
Hasyurt Tarım Fuarı’na tohumdan gübreye, zirai ilaçtan sulama sistemlerine, sera kostrüksiyonlarına, makine ve teçhizata kadar pek çok alanda katılım sağlanıyor. Üreticiye yol gösterecek fuarın bu yıl daha hareketli geçeceğini umuyorum.

Hasyurt Tarım Fuarı, bu yıl 26-29 Nisan tarihlerinde 26’ncı defa kapılarını açacak, Tarım sektörünü Batı Antalya’da buluşturacak.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

SEÇİM VE HAYAT

Başkan Demir: KDV yüzde 1’e çekilsin