Antalya Haberleri: İHRACATÇIDAN GÜBRE ATAĞI

İHRACATÇIDAN GÜBRE ATAĞI

GÜBRE ihracatına getirilen yasağının kaldırılması için Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) girişimde bulundu. BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yasağın kaldırılması için ilgili tüm bakanlıklarla görüşme içerisinde olduklarını söyledi. Konuyla ilgili tüm bakanlık ve kurumlara ciddi bir baskı oluştuğunu anlatan Çavuşoğlu, “Özellikle katma değeri yüksek ürünlerdeki yasağı kaldırtacağız. Kısa bir süre ihracatı kayda bağlanacak ama sonra da inşallah normal ihracata devam edilecek. İlgili tüm bakanlıklarla görüşmelerimizi yaptık ve 26 Ekim Salı günü de Ticaret Bakanlığı üst düzey yetkilileriyle bir görüşme yapacağız. Zaten yasak kararıyla birlikte bize yoğun dilekçeli talepler geldi ve bunları bakanlıklara bildirdik” dedi.

150 FİRMA VAR

Batı Akdeniz bölgesinde gübre ihracatı yapan firma sayısının 150 civarında olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Gübre ihracatının tamamen yasaklanmasına karşıyız. İlgili bakanlıklar ve kurumlara ‘yasaklanacaksa eğer ham madde ihracatı yasaklasın’ diye teklifte bulunduk. Ham madde ihracatının yasaklanmasına ‘evet’ diyoruz. Ama işlenmiş katma değerli ürünlerin yasaklanmaması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu. İhracat yasağının çok ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, firmaların yurt dışında sözleşme yaptıkları şirketlere karşı sorumlulukları olduğunu, bu yüzden de çok ağır ve ciddi cezai müeyyidelerle karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Yasağın batışları da tetikleyebileceği yönünde uyarıda bulunan Çavuşoğlu, “Çünkü bazı firmalar sadece ihracat yapıyor ve ürünlerini iç piyasaya sürmeleri kısa vadede mümkün değil” diye konuştu.

‘TÜM PAZARLARI KAYBEDEBİLİRİZ’

İhracat yasağı nedeniyle, gübre firmalarının işçi çıkartmak zorunda kalabileceğini, bu durumun istihdamı da olumsuz etkileyeceğini dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sorunun en geç bir hafta 10 gün içerisinde çözülmesi gerekiyor. Yasak nedeniyle ihracatçı firmalar hem sözleşmeleri kapsamında ağır cezalarla karşılaşacak hem de ihracat pazarlarını kaybedecek. Burada cezalarla belki hırpalanacağız ama uzun vadede tüm pazarları kaybedeceğiz. Neyi kaybettiğimizin farkında değiliz aslında. 2015’te Türkiye’nin domates ihracatı, 360 bin ton iken önceki sene 50-60 bin tonlarda. Bir şeyi kaybettikten sonra geri almamız mümkün değil. Gübrede de aynı şekilde yurt dışında, herhangi bir pazarda yer edinmek öyle çok kolay değil. Yıllarca canla başla mücadele ederek bu pazarlar oluşturuluyor. Böyle bir durumda herhangi bir ülke hemen devreye giriyor. Tekrar bu pazarları bizim ihracatçımızın elde etmesi mümkün olmayacaktır.” Türkiye’de birçok üründe ham maddenin dışarıya satılıp katma değerli ürün olarak ithal edilmesi durumuna da dikkat çeken Çavuşoğlu, gübrede ise tam tersi bir sürecin yaşandığını söyledi. Çavuşoğlu, “Birçok üründe ‘Bizden ham madde alıp bize daha pahalıya satıyorlar’ şeklinde şikâyetleri hep duyarız.

Burada ise tam tersi, ham maddeyi ucuza alıp, aldığımız ülkelere katma değerli ürün satıyoruz. Çin’den ham maddeyi alıp, Çin’e gübre satıyoruz. Diğer ülkelerin birçok üründe bize yaptığını, gübrede o ülkelere yapıyoruz. Bunu yasaklamak çok doğru gelmiyor” diye konuştu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

TROYA KÜLTÜR ROTASI

Z KUŞAĞININ DESTİNASYON TERCİHİ NERESİ?