Kulak Kiri Neden Olur? Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Kulak kiri kulak salgısı olan serumenin sertleşmesi sonucu oluşur. Kulak kirinin diğer adı buşondur. Kulak kiri nedir ve kulak kiri neden olur? Çeşitli sebeplerden oluşabilen kulak kirinin oldukça yaygın belirtileri vardır. Peki kulak kirinin belirtileri nelerdir? Serumen adı verilen kulak salgısı kulak içerisinde salgılanmaz. Bu yazımızda kulak temizliği nasıl yapılmalı ve kulak kiri tıkanıklığı nasıl giderilir sorularının yanı sıra kulak kiri ne zaman temizlenmeli ve kulak temizletmek alışkanlık yapar mı sorularına cevap verdik.

İlginizi çekebilir: Dudak Yemek Zararlı mı? Dudak Yeme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?

Dış kulak yolu kemik ve kıkırdak adı verilen iki bölümden oluşur. Bu yolu örten derideki özel salgı bezleri tarafından kulak salgısı yani serumen oluşturulur. Serumen kulak yolunun nemli ve kaygan olmasını sağlayan, kulak zarını bakterilerden, tozlardan ve benzeri parçacıklardan korunmasını sağlar. Bu salgının bir diğer görevi kum ve toz parçalarını tutarak kulak zarına herhangi bir zarar vermemesini sağlamaktır. Genelde üretilen bu salgı kurur ve içerisinde bulunan toz ve kumla beraber kulak dışına atılır. Buradaki kurumuş olan birikinti buşon yani kulak kiri olarak adlandırılır. Kulak salgısı koyu olan veya tozlu ortamlarda çalışan bireylerde bu akıntı birikebilir. Bu sayede dış kulak yolunu tıkayabilir. Bu tıkaç kulak zarına yapıştığı zaman kulak ağrısına ve duyma azlığına sebep olabilmektedir. Tozlu ortamlarda uzun süre durmak buşon yani kulak kiri miktarını arttıran etmenlerden biridir.

Kulak kiri olarak da bilinen buşon normal şartlar altında kulağın kendisi tarafından düzenli olarak kulak kepçesine atılan vücut salgısıdır. Bu salgının işlevi bittiği için atılır. Serumen salgısı sürekli olarak üretilir. Bu sayede kulak zarını korur. Havayı devamlı olarak filtreleyerek serumenin partikülleri yakalayarak kuruması sonucu buşon denilen yarı katı cisimlerin oluşmasını sağlar. Farklı şekilde ifade edilmesi gerekiyorsa buşon havada olan partiküllerin kulak ile temas etmesinden kaynaklanır. Kulak kiri olarak adlandırılan kulak salgısının kulakta birikmesinin birçok sebebi vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Serumen kulağın kendisinin ürettiği bir salgıdır. Bu salgının kuruması sonucu oluşan buşonun yani yarı katı cisimlerin kulak içerisinde birikmesi veya farklı sebeplerden ötürü kulak dışına atılamaması aşağıdaki belirtilere yol açabilir:

Kulak salgısı yani serumen kulağın iç kısmında salgılanmaz. Peki kulaklar nasıl temizlenmeli? Bu yüzden yarı katı cisim yani kulak kiri olan buşon temizliğinin evde kulak mumu ya da kulak çubuğu gibi araçlarla yapılması doğru değildir. Bu tarzdaki gereçlerin kullanımı ile yapılan temizlik uygulamaları kulağın dış kısmını temizlemek için kullanılmamalı, kulak kepçesindeki kıvrımların temizliğinde kullanılmalıdır. Kulak çöpü gibi araçların kulağın deliğine sokulması buşonun yani yarı katı cisimlerin kulak zarına itilmesine neden olur. Bu ise enfeksiyon riskini arttırır. Kulak zarını toz ve benzeri yabancı partiküllere karşı savunmasız bırakabilir. Kulak kepçesinin temizliğinde kulak çubuğu, yumuşak bez veya pamuk kullanılabilir. Fakat bu araçlardan hiçbiri kulak deliğine sokulmamalıdır. Kulak ağrısı, kulaktaki çınlama ya da uğultu, kulak tıkanıklığı gibi kulak kiri belirtilerinden birine sahip olunduğu taktirde doktora başvurulmalıdır. Kulak burun boğaz bölümüne yapılan başvuru sonrası eğer doktor uygun görürse kulak temizleme işlemi yapılabilir. Doktor muayene sonrası farklı kulak temizleme işlemleri önerebilir. En uygun yöntem seçilir. Hekim kulak kirini temizlemeden önce buşona yumuşaması için solüsyon damlatabilir. Kulak lavajı olarak da bilinen kulak yıkama işlemi, küret ile buşonun kulaktan dışarı çıkarılması veya aspirasyon yani vakumlama ile kulağa herhangi bir zarar vermeden kulağın temizlenmesi mümkündür.

Serumen havadaki partiküllerin kulak zarına ulaşmasını engelleyen, vücudun doğal olan savunma sistemlerinden biridir. Kulak salgısı olan serumen zamanla katılaşır ve buşon halk arasında bilinen adıyla kulak kiri oluşur. Zamanla kuruyan buşon kulak kepçesine atılır. Kulak ise yapısı gereği kulak zarını korur. Toz ve kumlu ortamlarda bulunan ya da çalışan insanlarda buşon oluşumu daha fazladır. Bu gibi durumlarda kulak kiri belirtileri oluşabilir. Bu belirtilerden en az birine sahipseniz KBB  (kulak, burun, boğaz) bölümüne başvurmalısınız. Doktor tarafından kulağın temizlenmesi için en uygun yöntem seçilerek uygulanır.

Buşon yani halk arasında bilinen adıyla kulak kiri temizlenirken kulak içerisine pamuk, kulak çubuğu, kulak mumu gibi çeşitli ürünler sokulmamalıdır. Uzman hekime danışılmadan hiçbir uygulama yapılmamalıdır. Kulak kiri (buşon) belirtilerinin görüldüğü durumlarda uzman hekime başvurulmalıdır. KBB (kulak, burun, boğaz) bölümü uzman hekimleri 3 farklı yöntem uygulayabilmektedirler.

Kulak yıkatma işlemi oldukça kolay bir işlemdir. Oluşan belirtiler ve sorunları kolayca çözebilir. Bu kolay yol insanların aklına kulak temizlemek alışkanlık yapar mı? sorusu gelmektedir. Birçok insan kulak temizletmenin alışkanlık yarattığına inansa da bu doğru bir bilgi değildir. Bir kere temizletmenin rahatlığını hisseden insanlar temizleme ihtiyacı hissedebilir.

Serumen adı verilen kulak salgısı koyu olan ve kulak kanallarının kendini temizleme mekanizmasında eksiklik olan kişilerde temizleme yapılabilir. Eğer yapıldıktan sonra tekrar yaptırmak isterseniz altı ayda ya da yılda bir kez kulaklar temizletilebilir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Dudak Yemek Zararlı mı? Dudak Yeme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?

Lokalen Krem Ne İşe Yarar, Nedir?